Project

Sogneford brug, Noorwegen

Een immense drijvende brug

Architectenbureau ZJA ontwikkelde in samenwerking met Iv-Consult en de TU Delft het ontwerp voor een spectaculaire drijvende brug in Sognefjord, die zich visueel voegt naar het extreme landschap en tegelijkertijd op een veilige en elegante manier een belangrijke infrastructurele functie eraan toevoegt.

Brug in een extreem landschap

De E39 is de autoweg die de verbinding vormt langs de ruige Noorse kust. De brede en diepe fjorden vereisen dat op de 1100 kilometer lange weg acht keer een veerpont zo’n oversteek maakt. Dat verlengt de reistijd enorm. Een van de breedste en diepste fjorden is het Sognefjord, waar de oevers ruim vier kilometer uit elkaar liggen en het fjord maar liefst 1300 meter diep is.

De lange, golvende lijnen in het berglandschap rondom het fjord zijn terug te vinden in het ontwerp voor de brug, zowel verticaal als horizontaal. De brug verheft zich in de vier kilometer die hij overspant van 20 tot 80 meter boven het water om de grootste cruiseschepen te laten passeren.

Ook horizontaal golft de brug, door de S-vorm die de krachten op de drijvende brug opvangt, zoals de ruggengraat dat in een lichaam doet.

 

Gecontroleerde beweeglijkheid

Iedereen kan zich voorstellen dat een drijvende brug, met overspanningen van 200 tot 465 meter blootstaat aan grote krachten. Stromingen, wind, temperatuur-schommelingen, ze oefenen grote druk uit op de constructie, in allerlei richtingen. Het concept achter dit ontwerp is daarom gericht op slankheid en gecontroleerde beweeglijkheid.  

Immense drijvende brug

De pontons en kolommen die het brugdek ondersteunen zijn als één samenwerkend geheel ontworpen. De vormgeving zoekt de uitersten op van openheid en minimaal materiaalgebruik om de brug zo licht mogelijk te laten verschijnen. Om de brug en de in het water drijvende kolommen op zijn plaats te houden is een onderwaternetwerk van staalkabels aan de pontons en de oever verankerd. Binnen de marges van constructieve veiligheid kan de brug galant meebewegen en weerstand bieden aan de krachten van water en wind. 

De S-vorm van het dek, de plaatsing van de pontons en kolommen en de kabelverankering verdelen de krachten optimaal. De staven in het brugdek zijn speciaal gerangschikt en ontworpen om mee te kunnen bewegen. Zo kan de immense drijvende brug over het Sognefjord een vloeiend en helder gebaar zijn, dat even verbluffend, logisch als moeiteloos oogt. Vanuit de verte verschijnt de brug niet als vreemd element, maar een door mensen gemaakt onderdeel van het imposante landschap.

Overtuigend en veelbelovend concept

Uitgangspunt van dit ontwerp is om zich niet met geweld te verzetten tegen de grote krachten die in het spel zijn, maar wel dat de constructie gecontroleerd meebeweegt en de krachten gedoseerd opvangt. Niet zichtbare robuustheid en kracht, maar lichtheid en het vernuft van deels verborgen ingrepen bereiken de beste vereniging van het landschap en infrastructuur.

Deze manier van drijvend bouwen, gebaseerd op het gebruikmaken van de interactie tussen landschap en structuur, is zeker op deze schaal nog maar in de concept-fase uitgewerkt. Maar het is een overtuigend en veelbelovend concept, ook omdat het de complexe bouw van zulke enorme structuren vereenvoudigt.

Paper: The Buoyancy Bridge

Architect: ZJA
In samenwerking met: Iv-Consult en de TU Delft
Jaar concept ontwerp: 2014

Project: #781

Gerelateerd

Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Innovatief transportsysteem verbetert publieke ruimte

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Nieuws

Nieuwe brug in Wijnegem opgeleverd

Op vrijdagavond 21 juni reden de eerste automobilisten over de nieuwe brug in Wijnegem. De oude betonnen brug heeft plaatsgemaakt voor een…

Lees meer
Project

Suikerbrug, Veurne

Ingenieus ingepaste nieuwe verbinding voor voetgangers en fietsers

Bescheiden van voorkomen en ingenieus ingepast in de beperkte ruimte. In het Belgische Veurne zal de fietsbrug naar ontwerp van…

Lees meer
Project

Theunisbrug, Merksem

Een nieuwe Theunisbrug in Merksem - Deurne

Als je als een roofvogel boven Antwerpen kon hangen dan zou je de glinsterende Schelde zien die sloom slingerend vanuit het achterland…

Lees meer