Project

Stadion Sparta, Rotterdam

0151

Renovatie en uitbreiding van het oudste stadion van Nederland

Het Spartastadion, het oudste voetbalstadion van Nederland, voldeed niet langer aan hedendaagse eisen. Architectenbureau ZJA ontwierp de plannen voor renovatie en uitbreiding.

Na uitgebreid onderzoek werd besloten het stadion op de bestaande locatie te herbouwen, onder andere vanwege de kansen op sociaal en economisch gebied voor de herontwikkeling van de buurt Spangen.

De beschikbare ruimte in de buurt was beperkt en daarom is gekozen voor een model waarin deze maximaal wordt benut. Onder de tribunes zijn bedrijfsruimten, bovenop het hoofdgebouw twee extra lagen met kantoren en in Het Kasteel, de bestaande en te renoveren hoofdtribune, is een buurtgerichte voorziening ontworpen. Door de mix van gebruiksfuncties is het gebouw niet alleen op wedstrijddagen, maar ook op andere dagen intensief in gebruik, een belangrijke kwaliteit voor een stadion in een woonbuurt.

Het stadion is een kwartslag gedraaid ten opzichte van de oude ligging. Dit geeft 'Het Kasteel' de oude positie in het midden van het veld terug. Het nieuwe hoofdgebouw is aan de overzijde in de richting van de Horvathweg gepositioneerd. Dit biedt de mogelijkheid de verkeersstromen van en naar het stadion buiten de stad om te leiden.

Op de eerste verdieping van het gebouw zijn uitgebreide business-voorzieningen: een restaurant, een grote bar en vergaderfaciliteiten. Het stadion telt ongeveer 10.000 gewone plaatsen, 500 business-seats, 35 business-units met ieder 11 plaatsen en 40 persplaatsen.

Het veld is veertig centimeter opgetild en vormt samen met de reclameborden langs het veld de barrière tussen het publiek en de spelers. Een hek tussen veld en tribunes wordt zo vermeden, terwijl direct bij binnenkomst van het stadion zicht op het veld mogelijk is.

Het tribunegebouw is opgebouwd uit betonnen prefab-elementen, de tribune-overkapping is van staal. De buitenkant van het stadion is van een niet-poreuze donkere baksteen, die minder gevoelig is voor graffiti. Hogerop, onbereikbaar voor vandalen, is de gevel van cederhout.

De bouw is eind april 1998 gestart en is eind 1999 afgerond.

Project: #151

Gerelateerd

Project

Dubai Sports Central, Dubai

Multifunctioneel stadion in de woestijn

Dubai Sports Central combineert voetbalvoorzieningen met luxueuze tuinen, winkels en appartementen, waarbij de architectuur samensmelt tot…

Lees meer
Project

Vernieuwd Thialf, Heerenveen

Meest duurzame schaatsstadion ter wereld

Voor Nederlanders is schaatsen niet alleen een sport; het is een gebeurtenis waar hun hart sneller van gaat kloppen. Schaatswedstrijden…

Lees meer
Project

Feijenoord stadion

De Kuip, Rotterdam

Midden jaren negentig van de 20 eeuw was de Kuip, het stadion van Feyenoord in Rotterdam aan een renovatie toe. De opdracht was het uit…

Lees meer
Project

De Vernieuwde Kuip, Rotterdam

Er wordt al lang over de toekomst van het Feyenoord stadion in Rotterdam gediscussieerd. Na de laatste renovatie en uitbreiding (naar…

Lees meer