5.11.2018

ZJA Zwarts & Jansma Architecten heeft met het ontwerp van het Startstation E-lijn in Den Haag een German Design Award 2019 gewonnen; een prestigieuze, internationale architectuur en design award die jaarlijks uitgereikt wordt door de German Design Council.

Het Startstation E-lijn heeft de award gewonnen in de categorie Excellent Communications Design - Architecture. De German Design Council: “De unieke constructie van de vrijdragende overkapping roept niet alleen een open en uitnodigend beeld op, maar geeft het station bovendien een onmiskenbaar eigen karakter.”

De blikvanger van het Startstation E-lijn is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe kolomvrije station met de hal van Den Haag Centraal. De E-lijn, onderdeel van het grotere project RandstadRail, stopt dichtbij de NS-stationshal, de overkapping van de halte loopt door, zodat reizigers snel en droog van het Startstation E-lijn naar Den Haag Centraal kunnen.

De bouw van het Startstation E-lijn is door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag. Aannemer BAM Infra NL was verantwoordelijk voor de bouw.

Foto's: Copyright Raoul Suermondt