Project

Gezichten in staal, Hoofddorp

0322

Het concept achter de door architectenbureau ZJA ontworpen ‘gezichten-bruggen’ in Hoofddorp is om op een eenvoudige en elegante manier een verbinding te leggen tussen de nieuwbouwwijk Floriande in de Haarlemmermeer en het omliggende natuurgebied de Boseilanden. De bruggen maken het  recreatiegebied makkelijker toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

De liggers en platen van de bruggen zijn uitgevoerd in weervast staal, ook wel bekend als corten staal. Corten staal is een product met een bijzondere, natuurlijke uitstraling. Deze uitstraling dankt het materiaal aan een fenomeen dat normaal gesproken ongewenst is: roest! De roest biedt in dit geval juist een beschermende huid met aantrekkelijke visuele eigenschappen. Weervast staal ontziet het milieu, doordat een beschermende verflaag overbodig is.

In de reling van de bruggen zijn bij nadering gezichten te zien. Het zijn portretten van mensen die in de directe omgeving wonen: inwoners van de gemeente Haarlemmermeer. Vierhonderd mannen, vrouwen, kinderen en babies.  Ze zijn zo gemaakt dat er vanuit een rijdende auto een paar secondenlang ‘beeld’ is. Kom je nog dichterbij, dan valt het beeld uit elkaar in een reeks gaten. Voor fietsers en wandelaars is er nog een extra mogelijkheid de gezichten te zien: wie zich op de brug bevindt kan bij de juiste lichtinval de gezichten als een schaduwbeeld op het wegdek zien.

De ‘en face’ gemaakte portretfoto’s zijn met behulp van een zelf ontwikkeld programma overgebracht in platen van corten staal. Net als bij een in foto die in drukwerk wordt opgenomen is het beeld overgezet in een raster. In dit geval geen raster van ronde inktvlekjes, maar van gaten in het staal van de reling. Waar de afbeelding van een portret lichter is, zijn de gaten groot, waar de afbeelding donkerder is, zijn de gaten klein.

In een omgeving die door de abstracte lijnen van taluds en snelweg wordt beheerst en waar mensen vaak niet meer zijn dan silhouetten, geven de afbeeldingen in de reling letterlijk gezicht aan de brug. De gezichten van de mensen die de brug gebruiken.

Volgens de jury van de Architectuurprijs Haarlemmermeer zijn de bruggen "mooie, simpel vormgegeven bruggen. Ze zijn fascinerend door de portretfoto’s. Een mooi concept om op deze manier verbindingen te leggen tussen de woonwijk Floriande en het natuurgebied de Boseilanden."

Award
Nominatie: Architectuurprijs Haarlemmermeer 2009

Project: #322

Gerelateerd

Project

Theunisbrug, Merksem - Deurne

Een nieuwe Theunisbrug in Merksem - Deurne

Lees meer
Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Project

Twee bruggen Albertkanaal, Wijnegem

Sierlijkheid voor een lichtere omgeving

Het ontwerp voor de vernieuwing van de bruggen bij Wijnegem in België, door architectenbureau ZJA, omvat twee bruggen - één voor auto's en…

Lees meer
Project

Oosterweelverbinding Rechteroever, Antwerpen

De Ring en de stad

Lees meer