Bruggen verbinden Floriande Hoofddorp met recreatiegebied.

De door Zwarts & Jansma Architecten ontworpen gezichtenbruggen verbinden nieuwbouwwijk Floriande in Hoofddorp met het omliggende land aan de andere kant van de Drie Merenweg/N205. Het recreatiegebied wordt voor fietsers en voetgangers makkelijk bereikbaar.

Wie op de Drie Merenweg rijdt, ziet de gezichten in de leuningen van de brug steeds duidelijker worden. De geabstraheerde afbeeldingen van mannen en vrouwen van alle leeftijden en zelfs baby’s geven 400 inwoners van Hoofddorp weer.

Het idee is eenvoudig: de speciaal daarvoor gemaakte foto’s werden gerasterd, uitvergroot en vervolgens overgedragen op staalplaten. Deze zijn geperforeerd zodat een realistische afbeelding ontstaat. Wie met de auto of fiets nadert, ziet de gezichten naarmate hij dichterbij komt steeds beter. Maar wie te dichtbij staat, ziet alleen maar nog gaatjes.

Liggers en platen worden uitgevoerd in weervast staal, ook wel bekend als corten staal. Weervast staal heeft dankzij de roestlaag een bijzondere, natuurlijke uitstraling. Bovendien ontziet dit materiaal het milieu, doordat een beschermende verflaag overbodig is.

Volgens de jury van de Architectuurprijs Haarlemmermeer zijn de bruggen "mooie, simpel vormgegeven bruggen. Ze zijn fascinerend door de portretfoto’s. Een mooi concept om op deze manier verbindingen te leggen tussen de woonwijk Floriande en het natuurgebied de Boseilanden."

Nominatie: Architectuurprijs Haarlemmermeer 2009

Project: #322