Nieuws

Werkzaamheden PHS Amsterdam Centraal van start op Dijksgracht

22.09.2022

Op maandag 19 september gaf staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen het symbolische startsein voor de uitvoering van het PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer) Amsterdam Centraal. Na een jarenlange voorbereiding, kunnen de werkzaamheden in en rond station Amsterdam Centraal beginnen. In 2030 zullen er dagelijks 275.000 reizigers via deze ‘spoorkathedraal’ kunnen reizen. Het werk start met de bouw van de vrije kruising op de Dijksgracht. Het station zelf is vanaf eind 2023 aan de beurt. 

Meer ruimte voor de reizigers

Op dit moment reizen er dagelijks 200.000 reizigers via Amsterdam Centraal. Met de verwachte groei in reizigersaantal en frequentie, werkt ProRail samen met de gemeente Amsterdam, NS, ingenieursbureaus Arcadis, Movares en team ZJA (architectenbureau ZJA, Braaksma & Roos Architectenbureau, IGG) aan de modernisering van het station. Tijdens de werkzaamheden zal het in gebruik blijven.

Overzichtelijkheid en een prettige reiservaring

In het station wordt ruimte gemaakt door onder meer extra opgangen naar de perrons te realiseren en de Oosttunnel en huidige perrons te verbreden. Het creëren van meer visuele eenheid in het interieur zal straks bijdragen aan de overzichtelijkheid en een prettige reiservaring. Een hernieuwde beleving van het monumentale gebouw.

Gerelateerd

Vacature

Architectural engineer (junior/medior)

Als Architectural Engineer bij ZJA speel je een cruciale rol in het ontwerpproces van onze projecten. Je werkt samen met ons team van…

Lees meer
Project

Amsterdam Centraal, Amsterdam

Meer ruimte in Spoorwegkathedraal

Ook gebouwen kunnen familie van elkaar zijn. Het station Amsterdam Centraal is het alledaagse, praktische kleine zusje van de deftige en…

Lees meer
Nieuws

Groen gebouwd

06.10.2022

Lees meer
Nieuws

Werken aan Amsterdam Centraal

29.04.2022

Lees meer