29.04.2022

Met een verwachte groei in reizigersaantal en reisfrequentie, werkt ProRail samen met de gemeente Amsterdam, NS, ingenieursbureaus Arcadis, Movares en team ZJA (architectenbureau ZJA, Braaksma & Roos Architectenbureau, IGG) aan de modernisering van Amsterdam Centraal. Een omvangrijk project, onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), dat tot 2030 zal duren. Het voorbereidend werk op en rond station is nu in volle gang en de monumentenvergunning definitief afgegeven.

Meer ruimte, meer eenheid

In het station wordt ruimte gemaakt, door onder meer extra opgangen naar de perrons te realiseren en de Oosttunnel en de huidige perrons te verbreden. Het creëren van meer visuele eenheid in het interieur zal bijdragen aan de overzichtelijkheid en een prettige reiservaring, en waar mogelijk brengen we de schoonheid van het monumentale gebouw terug.

Precisiewerk

Terwijl de modernisering plaatsvindt blijft het station in gebruik. Dat vraagt om precisiewerk. Stapsgewijs volgen grotere en kleinere ingrepen elkaar op, en daarmee is het station straks klaar voor zijn toekomst. Meer weten? Bekijk hier een recente animatie van ProRail over de vernieuwing van Amsterdam Centraal en lees hier meer over het ontwerp van ZJA.