16.3.2022

Direct aan de Oude Maas, de drukste waterweg van Nederland, zal in Zwijndrecht het bedrijventerrein PIER14 verrijzen. In opdracht van The Quay Vastgoed, FRED Developers en Zwijndrecht Maritime Centre ontwierp architectenbureau ZJA vier bijzondere kantoorlofts, als boegbeeld van de nieuwe nautische hub.

Nautische kantoorlofts

In het ontwerp brengt ZJA duurzaamheid en technische raffinement samen met een vormentaal die verwijst naar de nautische bedrijvigheid van PIER14.

Kay Oosterman, projectarchitect bij ZJA: “Het ontwerp van de nautische kantoorlofts is een verwijzing naar cruiseschepen en plezierjachten. Dit komt tot uiting in de glanzend witte, horizontale lijnvoering op de gevel. Ook hebben de kantoorlofts vrij hangende balkons met een houten dek over de gehele lengte, die de relatie met het water en het maritieme karakter versterken.”

De nieuwe nautische hub zal plek bieden aan circa 16.000 m2 kantoorruimte, 50.000 m2 bedrijfsruimte en 600 meter kade en aanlegsteiger. Deze week breekt er een nieuwe fase aan voor PIER14, namelijk de start van de verhuur en verkoop van de kantoor- en bedrijfsruimten. FRED Developers ontwikkelt het project, en is daarbij bijzonder te spreken over de hoogwaardige architectuur van de kantoorlofts.

Ad Roos van FRED Developers: “Het ontwerp van ZJA voor de kantoorlofts viert de waterrijke omgeving en verbindt Zwijndrecht met het nieuw te ontwikkelen gebied. De kantoorlofts zullen het nieuwe gezicht van het bedrijventerrein aan het water zijn. PIER14 vormt straks een architectonische impuls voor de thuishaven van de binnenvaart.”

Hoogwaardige verblijfsruimte aan het water

ZJA ontwierp een verhoogd houten dek, waar de kantoorlofts bovenop komen en waaronder ruimte is voor auto’s, fietsen en motoren. Op het dek wordt ook een prettige openbare ruimte aangelegd, met tuinelementen, plekken om te lunchen, een buitengym en een groen en overzichtelijke voetgangersgebied. De verfijnde architectuur van de lofts zal een fraai contrast vormen met de robuuste, industriële omgeving en een nieuwe impuls geven aan het gebied.