'Landshape'
De combinatie Zwarts & Jansma Architecten, OKRA landschapsarchitecten, Iv-Infra en Sjef Jansen Planecologie een van de vijf finalisten in de ARC International Wildlife Crossing Infrastructure Design competitie voor het ontwerp van een systeem van ecoducten.

Landshape, een technisch innovatieve constructie van een dubbele boog, berekend op het gewicht dat het ecoduct moet kunnen dragen en met oppervlakken in ‘ideale’ symmetrische verhoudingen. Deze man-made constructie vervlecht de niet symmetrische geo-contouren die afgeleid zijn van de morfologie en topologie van de omgeving. Het ecoduct is daarmee een natuurlijke en tegelijkertijd kunstmatige vorm, een ‘landshape’.
‘Landshape’ sluit wat schaal betreft aan bij het landschap en de wildernis van de Vail Pass, Colorado Verenigde Staten.

Het doortrekken van bestaande landschappelijke curves is het belangrijkste organiserende element van de architectuur. Het ontwerp bestaat uit drie curves. De eerste boog is de brug zelf. Het maailveldniveau van de omgeving dat doorloopt over de brug vormt de tweede curve. De natuurlijke vegetatie die het brugdek zal bedekken is de derde boog. Het wild wordt naar de overgang geleid door middel van een hekwerk dat is gemaakt van afbreekbaar materiaal. Na drie jaar, tegen de tijd dat de beesten de weg naar de overgang zelf kunnen vinden, zal het hek tot landschap verworden zijn.

Voor de constructie is een flexibele bekisting ontwikkeld waarmee je vrije vormen kunt maken. Met behulp van een parametrisch model kan voor elke locatie unieke geometrie worden gegenereerd. De bekisting wordt gevormd door een kabel netwerk waarover een doek (textiel membraan) wordt gelegd. Het unieke is dat het kabelnetwerk steeds hergebruikt kan worden in telkens andere vormen. Het textiel membraan wordt, voor elke situatie opnieuw, computergestuurd uitgesneden. Door de coupures krijgt het zijn vorm, net als bijvoorbeeld een luchtballon of parachute. Deze schaalconstructie is voor bruggenbouw een zeer innovatieve constructiemethode.

Informatieverstrekking in het bezoekerscentrum vindt plaats met moderne middelen zoals apps waarop de dieren in het landschap life te zien zijn. Onder begeleiding kunnen geïnteresseerden een trap opklimmen tot aan de rand van de structuur en vanuit een beschutte plek over het ecoduct uit kijken. Op deze manier kunnen bezoekers optimaal leren van hun omgeving zonder deze te verstoren.

Zwarts & Jansma Architecten heeft rijke ervaring met het ontwerpen van ecoducten. In 2007 ontwierp het bureau, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten, voor natuurgebied de Veluwe 9 ecoduten. In 2003 werd het door de architecten ontworpen ecoduct De Borkeld in Rijssen in gebruik genomen.

In samenwerking met Diederik Veenendaal ETH Zürich.

#628