Nieuws

Bouw Scheldetunnel van start!

26.01.2023

Afgelopen maandag klonk in Zeebrugge het officiële startschot voor de bouw van de Scheldetunnel. Gezien als kroon op de werken van de Oosterweelverbinding, zal deze rechtstreekse verbinding tussen de Linker-en Rechteroever de Ring van Antwerpen rond maken. Architectenbureau ZJA is, in opdracht van Lantis, verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp voor de tunnel, de bijbehorende dienstgebouwen en de inpassing in de omgeving.

Mobiliteit en leefbaarheid

Antwerpen kampt al jaren met een enorme verkeersdrukte en eindeloze files op de Ring. Met de Oosterweelverbinding zal de doorstroming van het verkeer verbeteren, geluidsoverlast en luchtvervuiling verminderen en de leefbaarheid worden vergroot. Door de verdiepte aanleg van de weg ontstaat er bovendien ruimte voor nieuwe parken en worden ruimtelijke relaties tussen wijken hersteld.  

Een mooie verbinding voor automobilisten en fietsers

De bijna twee kilometer lange Scheldetunnel zal niet alleen voor automobilisten een belangrijke verbinding worden. Ook voor fietsers, die een aparte tunnelbuis krijgen, is het een betekenisvolle schakel in het fietsnetwerk in de stad. Opvallend in het ontwerp van ZJA zijn de licht-donker contrasten, de vloeiende lijnen en de lamellengevels van de dienstgebouwen en de tunnelmond.

Twee vliegen in een klap

De komende twee jaar zullen in een reusachtig bouwdok in Zeebrugge acht imposante tunnelelementen worden gebouwd. Terwijl zij over het water naar hun definitieve locatie worden gesleept, om ter plekke te worden afgezonken, verdwijnen de tijdelijke wanden van het dok. En is ook de gewenste verbreding van het Boudewijnkanaal meteen een feit.

Kom kijken

Voor wie het graag met eigen ogen wil zien: op 7 mei 2023 is de bouwlocatie in Zeebrugge in het kader van Open Wervendag en Vlaamse Havendag opengesteld voor het publiek.

 

Gerelateerd

Project

Oosterweelverbinding Linkeroever, Antwerpen

De Ring van Antwerpen

Lees meer
Project

Oosterweelverbinding Rechteroever, Antwerpen

De Ring en de stad

Lees meer