Nieuws

Eerste deel Oosterweelverbinding gereed

Nieuwe snelwegen Linkeroever en Zwijndrecht klaar

Weer een mijlpaal voor de Antwerpse Oosterweelverbinding! De snelwegwerken op de Linkeroever en in Zwijndrecht zijn, een half jaar eerder dan gepland, klaar. Sinds 2019 is hier hard gewerkt aan het volledig vernieuwen, veiliger inrichten en compacter aanleggen van snelwegen en knooppunten. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor meer dan 16 kilometer aan nieuwe fietspaden, groene bermen en natuur. Architectenbureau ZJA tekende het architectonisch ontwerp van de snelwegen, fietsverbindingen en kunstwerken.

Jochem Verbeek (projectarchitect ZJA): “Wie nu over de Antwerpse Ring rijdt, krijgt al een heel ander gevoel dan een paar jaar geleden. Alhoewel de werken aan de oplossing van het fileprobleem nog wel even gaan duren, heeft het wegbeeld al een hele transformatie ondergaan. Niet alleen zijn de nieuwe fly-overs op de Linkeroever ronduit spectaculair geworden, ook heeft ZJA nieuwe ecoducten en fietsroutes met aantrekkelijke fietsbruggen en prettige onderdoorgangen ontworpen. Alle in dezelfde vormentaal, om net als op de snelweg de helderheid en continuïteit te waarborgen.”

Een betere leefomgeving

Naast de verbetering van de snelweg maken vermindering van geluid, zicht en luchtvervuiling en het ruimte maken voor nieuwe parken in de ringzone integraal onderdeel uit van de nieuwe Oosterweelverbinding. Op de Rechteroever zullen talrijke overkappingen en ondertunnelingen van de snelweg zorgen voor de broodnodige groene ademruimte op en naast de weg. De werken aan de kanaaltunnels onder het Albertkanaal, die het toekomstige Oosterweelknooppunt met de verdiepte Ring zullen verbinden zijn onlangs gestart.

 

Naast en over de ringweg ontwerpt ZJA voetgangers- en fietsverbindingen, die overal de (groene) kwaliteit van die inpassing vergroten en bijdragen aan de gewenste modal shift. Naar verwachting zijn alle werken in 2030 gereed. Dan zal de beruchte Ring van Antwerpen niet langer als een muur de stad verdelen, maar fungeren als het groene hart waar de stad al zo lang naar snakt.

Breng een bezoek aan de bouw

Met de oplevering van de infrastructuur lopen de grote werken op Linkeroever nu ten einde, op de bouw van de Scheldetunnel na. De bijna twee kilometer lange nieuwe tunnel voor zowel automobilisten als fietsers maakt in het noorden van Antwerpen de Ring rond, en zal het nieuwe Sint-Anna knooppunt op de Linkeroever verbinden met het toekomstige op- en afrittencomplex van het Oosterweelknooppunt nabij het Noordkasteel op de rechteroever.

Zowel de indrukwekkende werf met de voorbereidende werkzaamheden op de Linkeroever en het tijdelijke bouwdok in Zeebrugge, waar acht gigantische tunnelelementen worden gebouwd, zijn tijdens de Open Wervendag op zondag 26 mei opengesteld voor het publiek. Ook de nabijgelegen werf van de Royersluis, naar architectonisch ontwerp van ZJA, is dan te bezoeken.

Over de Oosterweelverbinding

Antwerpen kampt al jaren met een enorme verkeersdrukte en lange files op de Ring. De Oosterweelverbinding zal de Ring van Antwerpen sluiten ten gunste van de doorstroming van het verkeer. En door een tal van leefbaarheidsprojecten aan deze nieuwe snelwegverbinding tussen de Linker- en Rechteroever van de Schelde te verbinden, zal ook de leefbaarheid van de omgeving sterk worden verbeterd. Lees hier meer over de ontwerpen van ZJA voor de Linkeroever en de Rechteroever.

Gerelateerd

Project

Oosterweelverbinding Rechteroever, Antwerpen

De Ring en de stad

Lees meer
Project

Oosterweelverbinding Linkeroever, Antwerpen

De Ring van Antwerpen

Lees meer
Project

Renovatie Royerssluis, Antwerpen

Een oude maar belangrijke sluis

Lees meer
Nieuws

Ingebruikname nieuw knooppunt Antwerpen-West

Vanaf vrijdagavond 12 mei rijden automobilisten over de eerste delen van het nieuwe knooppunt Antwerpen-West, een ontwerp van…

Lees meer