Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint goud - ADC Awards 2023

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam - een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects - heeft de Architecture & Design Collection (ADC) Award 2023 gewonnen. Het project pakte het goud in de categorie ‘Restoration & Renovation’. Herboren als Capital C Amsterdam is de voormalige Diamantbeurs aan het Weesperplein weer een betekenisvol en levendig onderdeel van de stad. Een hedendaags centrum voor de creatieve industrie, gehuisvest in een sprankelend monument dat op elegante wijze verleden en heden verbindt.

Erkenning voor avontuurlijk ontwerp

Erik Smits, partner-architect ZJA: "We zijn vereerd met de Architecture & Design Collection Award 2023 voor de Diamantbeurs, Capital C Amsterdam. Wederom een erkenning voor het ontwerp van ZJA en Heyligers, in opdracht van Zadelhoff en Sijthoff Media. Het project belichaamt de perfecte harmonie tussen geavanceerde geometrie, traditionele ambachten en vaardigheden, en de vindingrijkheid die nodig is om in een historisch gebouw eigentijdse functies te realiseren. We zijn ontzettend trots op het resultaat van dit avontuurlijke ontwerpproces en de inspirerende en fijne samenwerking met ambitieuze opdrachtgevers, restaurateurs, ontwerpers, constructeurs, installateurs en bouwers."

Grootschalige renovatie van een Rijksmonument

Toen de architecten van ZJA en Heyligers voor het eerst voet in het gebouw zetten, stuitten ze op een sterk verouderde kantooromgeving. De schoonheid van het historische gebouw was compleet verscholen achter verlaagde plafonds en voorzetwanden. Met de grootschalige renovatie wisten zij de visie en schoonheid van het oorspronkelijke gebouw uit 1911 van Gerrit van Arkel in ere te herstellen.  

De authentieke kenmerken, verloren gegaan door een brand en eerdere verbouwingen, zijn zo veel mogelijk teruggebracht. Ook onderkelderden de architecten het gehele gebouw en bekroonden het met een iconische, parametrisch ontworpen glazen koepel.  

Uitzonderlijke zoektocht

Omdat er geen bouwtekeningen van het oorspronkelijke ontwerp bewaard gebleven waren, begonnen de architecten aan een uitzonderlijke zoektocht. Gewapend met slechts enkele historische geveltekeningen, een meetlint en foto’s uit het archief. Door moderne technieken te combineren met traditionele ambachten, wisten ze de authentieke details zorgvuldig te reconstrueren. Daaronder zijn twee opvallende torens op het dak, de originele balustrade en timpanen. 

In oude glorie hersteld

De dichtgemetselde ingang van de voormalige Incasso Bank is geheel in oude glorie hersteld, met een nauwkeurige restauratie van het oorspronkelijke tegeltableau erboven. In de monumentale hal zijn ramen toegevoegd om daglicht binnen te laten, waardoor er een aangename ruimte is ontstaan.

Duurzaam architectonisch juweel

De High Light - de opvallende dakconstructie van staal en glas - is een prachtige evenementenruimte voor conferenties, bedrijfsdiners en productlanceringen, met een adembenemend uitzicht over de stad. 
Maar het is zoveel meer dan dat. 

De koepel is voorzien van geïntegreerde zonnecellen, die zowel energie opwekken als zorgen voor beschutting tegen de zon en een optimaal binnenklimaat. Het groene dak fungeert als een regenwaterbuffer en verhoogt de biodiversiteit, filtert fijnstof uit de lucht en houdt CO2 vast.

Aantrekkelijke stedelijke ruimte

Op de begane grond van het gebouw, voorheen een parkeergarage, bevindt zich nu een creatieve co-werkruimte en de eerste verdieping met zijn grote ramen huisvest restaurant ‘Capital Kitchen’. Een uitnodigend terras met een kunstwerk, ontworpen door Gabriel Lester, creëert een aantrekkelijke stedelijke ruimte in het gebied dat voorheen werd gedomineerd door verkeer.

Klaar voor de toekomst

Het ontwerp van Capital C Amsterdam getuigt van durf, bevlogenheid en duurzame ontwerpprincipes. Functionaliteit, esthetiek en betrokkenheid bij de gemeenschap zijn ingezet voor een duurzame omgeving. Het Rijksmonument is nu weer zichtbaar als de architectonische parel die het ooit was. Met een perfecte mix van oud en nieuw is deze stralend gepolijste diamant klaar voor zijn toekomst.

Meermalen bekroond

Al eerder kreeg het ontwerp van ZJA voor de voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, brede erkenning met opmerkelijke onderscheidingen. Waaronder de International Architecture Award 2022, WAN Award 2020, German Design Award 2021 en de Architecture Masterprize 2020 voor zowel 'Mixed Use Architecture' als 'Restoration & Renovation.' 

 

Het project ontving ook de Nationale Staalprijs 2020 en de MIPIM Award 2020 voor 'Best Refurbished Building.' Bovendien werd Capital C genomineerd voor de ArchDaily Award 2023, Rooftop Award 2019/2020 en Dak van het Jaar 2019.  

 

 

Over de ADC Awards

De Architecture & Design Collection Awards eert opmerkelijke werken op het gebied van architectuur, interieur-, landschaps-, product- en communicatieontwerp over de hele wereld.

Een aanmoediging voor ontwerpers en architecten, bouwvakkers en ingenieurs om hun beste projecten wereldwijd te delen en daarmee de volgende generatie te inspireren.

Projectgegevens Diamantbeurs, Capital C: Opdrachtgever: Zadelhoff B.V. en Sijthoff Media; Architect: ZJA in samenwerking met Heyligers architects; Interieurontwerper: Müller & van Tol; Restauratiearchitect: Braaksma & Roos Architectenbureau; Restauratie-experts: Van Milt Restaurateurs; Constructeur: Pieters Bouwtechniek; Hoofdaannemer: DCV Bouw; Ingenieur en aannemer dakconstructie: Octatube; Interieurontwerper High Light: Studio Linse; Kunstwerk Peel Plaza: Gabriel Lester; Producent kunstwerk Gabriel Lester: Grijsen Park & Straatdesign. Ingebruikname: 2019 

Gerelateerd

Project

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, Amsterdam

Een sprankelend Rijksmonument

Van oudsher is een beurs de ontmoetingsplaats van markten en mensen, goederen en ideeën en zo ontmoet de vernieuwde Diamantbeurs de stad.

Lees meer
Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met WAN Award 2020

23.11.2020 De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een WAN Award 2020 in de categorie ‘Mixed Use’. Het…

Lees meer
Nieuws

Feestelijke opening Capital C

Een centrum voor de creatieve industrie in Amsterdam met internationale allure én een unieke toevoeging aan de openbare ruimte van de stad.

Lees meer
Nieuws

Metamorfose voor monumentale Diamantbeurs, Capital C

5.9.2018

Lees meer