Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, genomineerd voor MIPIM Awards 2020

06.02.2020

De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, in Amsterdam is genomineerd voor de MIPIM Awards 2020. Het project is genomineerd in de categorie 'Best refurbished building'.

De Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Na verschillende toevoegingen, een brand en verbouwingen was van de allure van het oorspronkelijke monument weinig over. Om het gebouw in oude glorie te herstellen, onderging het een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van ZJA in samenwerking met Heyligers Design + Projects. Het gebouw is grotendeels teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel. De renovatie omvatte naast de restauratie van monumentale kenmerken en de aanpassing van het interieur voor gebruik als een moderne, flexibele kantooromgeving, ook de toevoeging van een nieuwe blikvanger, een koepel van glas en staal; de High Light.

Reconstructie van originele monumentale elementen

Als onderdeel van de restauratie zijn de originele monumentale kenmerken zorgvuldig gereconstrueerd op basis van archieftekeningen en foto's. Op het dak zijn twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld. Daarnaast is niet alleen de ingang van de Diamantbeurs teruggebracht naar haar oorspronkelijke plaats, ook is het originele tegeltableau van de ingang van de voormalige Incasso Bank in oude glorie hersteld.

In de monumentale hal zijn ramen toegevoegd, zodat daglicht gemakkelijk binnen kan dringen. Samen met de speciaal voor de hal ontworpen lamp is zo een aangename ruimte gecreëerd met veel daglicht en ruimte voor tentoonstellingen.

De High Light

De Diamantbeurs is niet alleen teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel, maar heeft ook een opvallende, ruimtelijke dakopbouw van glas en staal gekregen; de High Light. De structuur van de koepel is transparant, licht en open. De glazen dakopbouw verwijst naar de geschiedenis van het gebouw als het centrum van de internationale diamanthandel. Als een geslepen diamant schittert deze in het licht en laat de Diamantbeurs weer stralen.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de MIPIM Awards-ceremonie op dindag 15 september in Parijs.

Foto's: Capital C Amsterdam, Jan Willem Kaldenbach Photography, ZJA

Gerelateerd

Project

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, Amsterdam

Een sprankelend Rijksmonument

Van oudsher is een beurs de ontmoetingsplaats van markten en mensen, goederen en ideeën en zo ontmoet de vernieuwde Diamantbeurs de stad.

Lees meer
Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint goud - ADC Awards 2023

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam - een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects - heeft de…

Lees meer
Paper

Paper: Capital C, geometric optimization of a free-form steel gridshell towards planar quadrilateral glass units

The former Diamond Exchange building in Amsterdam, now called Capital C, is restored to its former glory and currently undergoing a major…

Download paper
Nieuws

The City and The World

09-09-2022

Lees meer