Nieuws

Eerste steenlegging sporthal Groot Schijn Deurne

Op 5 maart is in Deurne, België, de eerste steen voor de nieuw te bouwen Sporthal Groot Schijn gelegd. Onder meer Vlaams minister van Sport Ben Weyts, schepen van Antwerpen Peter Wouters, Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen, leerlingen, een groot aantal vertegenwoordigers van de pers en de architecten waren erbij. Het ontwerp van de nieuwe sporthal is afkomstig van architectenbureau ZJA en Archiles architecten.

Bas Symons (projectarchitect ZJA): “Net zoals sport verbindend kan werken, zoekt sportgebouw Groot Schijn in Deurne zelf ook de interactie op. Het tweede sportgebouw in park Groot Schijn naar ontwerp van ZJA en Archiles architecten vleit zich met een vloeiende belijning in de groene omgeving van het omringende park. Uitnodigend, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk. Voor de leerlingen van de scholen van GO! en alle mensen uit de omgeving. Want sport is er voor iedereen.”

Compact en tegelijkertijd ruim

De bijna 3000 vierkante meter grote sporthal die ZJA samen met Archiles architecten ontwierp voor GO!/Stad Antwerpen is compact en tegelijkertijd ruim. Meteen in het oog springen de gelaagde gevel van geperforeerd metalen golfplaat over een okerkleurige achterconstructie en de schuine daklijnen en geknikte gevellijnen die prachtig samenvloeien met het lijnenspel in het park. Door de glazen gevel is er binnen een levendige visuele interactie met campusplein, ontworpen door Stramien, en park Groot Schijn. Het gebouw is zo goed als energieneutraal.

Een breed sportaanbod

De nieuwe sporthal omvat een grote opdeelbare sporthal voor balsporten en turnen, twee kleinere zalen voor polyvalent gebruik en een zogenaamde bewegingszaal om de jonge sporters kennis te laten maken met diverse soorten sport voordat ze zich gaan specialiseren. 

Overdag kunnen drie GO!-scholen - twee basisscholen en de Spectrumschool met sportopleidingen - gebruik maken van het gebouw. 's Avonds en in het weekend kunnen sportclubs er terecht.

Sporten in het groen

In 2021 realiseerden ZJA en Archiles architecten in park Groots Schijn al een bijzonder sportcomplex voor Sportoase. Daar zijn ijs en water, in de vorm van zwembaden en ijsbanen, onder één dak verenigd. Voor andere indoorsporten kunnen mensen straks in de nieuwe sporthal terecht, die volgens planning in het voorjaar van 2025 de deuren opent.

Gerelateerd

Project

Tennis Centre Court

Nieuw tenniscomplex in Amersfoort

Grote tennisevenementen in Nederland, zoals het Dutch Open, maken tot op heden gebruik van tijdelijke voorzieningen. Ook de opleiding van…

Lees meer
Project

Sporthal Groot Schijn, Deurne

Compacte sporthal in het groen

Voor de scholencampus van het Gemeenschapsonderwijs gelegen in Deurne, aan het park Groot Schijn net ten oosten van Antwerpen, ontwierp…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer
Nieuws

Start bouw sportpark Heizel Brussel in 2024

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van…

Lees meer