Sportgebouw in het groen

In Deurne, aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, maar midden in het groen van park Ruggeveld, ligt een bijzonder sportgebouw. Je kunt er zwemmen, schoonspringen en duiktraining doen, maar onder hetzelfde dak leren schaatsen en juichen bij de wedstrijd van de lokale ijshockeyclub of naar kunstrijden kijken. Die combinatie is uniek en vereiste een bijzonder ontwerp van architectenbureau ZJA om in een gecombineerd sportgebouw op een slimme en compacte manier die heel verschillende functies te verweven.

Een bezoeker benadert het sportgebouw vanuit het park. De entree is zo geplaatst dat hij deel uitmaakt van wat in het masterplan het parkplein heet en zicht geeft op een gevarieerd groen landschap. De ingang is een open en uitnodigende ruimte, in feite een overkapte verblijfsruimte, die bestaat uit meerdere niveaus en trappen. Er zijn slanke kolommen en een glazen dak wat de levendige en open sfeer versterkt. De houten wandbekleding in horizontale banen rijmt op de groene omgeving en er zijn doorkijkjes naar de recreatiebaden, die zich deels buiten, op het balkon op de tweede verdieping bevinden.

Water en ijs

Het hele gebouw is bedacht rondom een kern waar in verdiepingen gestapeld de functies zitten die zwembad en ijsbaan delen. Dat zijn kleedkamers, fitnessruimtes en de kantine. Vanuit die kantine, die ook een buitenterras heeft, heeft men niet alleen zicht op de baden, maar ook op de ijsbaan. Via de kantine zijn ook de tribunes voor bij de ijshockey-wedstrijden te bereiken.

Over twee verdiepingen verdeeld zijn er een recreatiebad (met glijbanen) en een sportbad, met een aparte faciliteit voor schoonspringers. Op de eerste verdieping is een buitenterras en op de tweede verdiepingen terras met twee buitenbaden, omgeven door een ligweide. Dit gebouw is bedacht als een omgeving waarin alle vormen van zwemmen en duiken, van sportief tot recreatief, van jong tot oud, van babyzwemmen tot revalidatie zo comfortabel mogelijk naast elkaar kunnen bestaan.

Naast de grote ijsbaan waar de ijshockeyclub en kunstschaatsers trainen en wedstrijden spelen, is er een kleinere ijsbaan, die voor schaatslessen en voor recreatie (denk aan feestjes met een schaatsthema) wordt gebruikt.

Compact en helder

Zowel in de entree, de verkeersruimtes, en met de kantine zijn de twee sportwerelden van ijs en water bewust in elkaars zicht en nabijheid gebracht. Er zijn meerdere baden en twee ijsbanen, en toch levert die combinatie in één groot, compact ontworpen gebouw geen complex en druk ogend geheel op. De verweving van functies is ontworpen vanuit de voordelen, de gedeelde behoeften en met een oog voor eenvoud en helderheid.

De indeling van het gebouw streeft naar overzicht en gebruiksgemak, wat behalve door de indeling bereikt wordt door het toelaten van daglicht, via het transparante dak en de glazen pui.  Verder is er openheid en helderheid dankzij de doorkijkjes die de verschillende niveaus en functies verbinden. De hoge ruimtes en de houten accenten scheppen een vriendelijke en ontspannen sfeer. Het hout levert ook nog een bijdrage aan de akoestiek van het gebouw die zo belangrijk is in sportgebouwen.           

Opdrachtgever: Sportoase
Jaar: 2017 - Lopend

Project #1069