Sportgebouw in het groen

In Deurne, aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, maar midden in het groen van park Ruggeveld, ligt een bijzonder sportgebouw. Je kunt er zwemmen, schoonspringen en duiktraining doen, maar onder hetzelfde dak leren schaatsen en juichen bij de wedstrijd van de lokale ijshockeyclub of naar kunstrijden te kijken. Die combinatie is uniek en vereiste een bijzonder ontwerp van ZJA om in een gecombineerd sportgebouw op een slimme en compacte manier die heel verschillende functies te verweven.

De ingang van het sportcomplex is een open en uitnodigende ruimte, in feite een overkapte verblijfsruimte, die bestaat uit meerdere niveaus en trappen. Er zijn slanke kolommen en een glazen dak wat de levendige en open sfeer versterkt. De houten wandbekleding in horizontale banen rijmt op de groene omgeving en er zijn doorkijkjes naar de recreatiebaden, die zich deels buiten, op het balkon op de tweede verdieping bevinden.

Water en ijs

In de entreehal moet de keus gemaakt worden tussen vloeibaar en bevroren water. De ijsbaan is linksaf, het zwembad is rechtsaf. Het hele gebouw is bedacht rondom een kern waar in verdiepingen gestapeld de functies zitten die zwembad en ijsbaan delen. Dat zijn kleedkamers, fitnessruimtes en de kantine. Vanuit die kantine, die ook een buitenterras heeft, heeft men niet alleen zicht op de baden, maar ook op de ijsbaan. Via de kantine zijn ook de tribunes voor bij de ijshockey-wedstrijden te bereiken.

Het zwembad heeft een recreatiebad (met glijbanen), een sport- en wedstrijdbad met een aparte faciliteit voor schoonspringers en een relax-zone met sauna’s en stoombaden. Op de tweede verdieping is een buitenterras met twee buitenbaden, omgeven door een ligweide. Dit gebouw is bedacht als een omgeving waarin alle vormen van zwemmen en duiken, van sportief tot recreatief, van jong tot oud, van babyzwemmen tot revalidatie zo comfortabel mogelijk naast elkaar kunnen bestaan.

Naast de grote ijsbaan waar de ijshockeyclub en kunstschaatsers trainen en wedstrijden spelen, is er een kleinere ijsbaan, die voor schaatslessen en voor recreatie (denk aan feestjes met een schaatsthema) wordt gebruikt.

Compact en helder

Zowel in de entree, de verkeersruimtes, en met de kantine zijn de twee sportwerelden van ijs en water bewust in elkaars zicht en nabijheid gebracht. Er zijn meerdere baden en twee ijsbanen, en toch levert die combinatie in één groot, compact ontworpen gebouw geen complex en druk ogend geheel op. De verweving van functies is ontworpen vanuit de voordelen, de gedeelde behoeften en met een oog voor eenvoud en helderheid.

De indeling van het gebouw streeft naar overzicht en gebruiksgemak, wat behalve door de indeling bereikt wordt door het toelaten van daglicht, via het transparante dak en de glazen pui.  Verder is er openheid en helderheid dankzij de doorkijkjes die de verschillende niveaus en functies verbinden. De hoge ruimtes en de kleuraccenten scheppen een vriendelijke en ontspannen sfeer.

Opdrachtgever: Sportoase

Jaar: 2017 - Lopend

Project #1069