Een compact sportgebouw

Het leek iedereen de beste locatie voor een sportgebouw voor de teams in Rotterdam die op het hoogste niveau volleybal en basketbal speelden, pal naast de Kuip, het stadion van Feijenoord. Er was ook een grote behoefte aan sportfaciliteiten voor scholen, en dat resulteerde in de opdracht aan architectenbureau ZJA om een sportgebouw te ontwerpen. Het werd officieel geopend in 2000.

Wat meteen opvalt is dat het enkel een samenhangend gebaar is, dit gebouw. Geen wirwar van kleedkamers en kantinegebouwen tegen een hal aangeplakt, maar een speels gebogen hal met een ruw houten front en een duidelijke glazen entree in het midden. Het gebouw bestaat uit twee helften. In de ene bevindt zich een kleinere sportzaal voor de scholieren, op de eerste verdieping. De bijbehorende kleedkamers zijn eronder te vinden. Aan de voorkant, op de begane grond is daar jarenlang ook de fanshop van Feijenoord gevestigd geweest. In die tijd waren het shirts met de namen van Robin van Persie en van Pierre van Hooijdonk die de fans er kochten.

In het midden is het trappenhuis en bovenin bevinden zich ruimtes voor technische installaties. Ook is er een club-kantine op de tweede verdieping, met zicht op de topsportzaal. Het dak heeft een gekromde lijn die aansluit bij de rest van het gebouw en toch het lange eenvormige volume even onderbreekt. Aan de andere kant bevindt zich de grote en hoge topsport-hal, met op de eerste verdieping een kantine achter een glazen gevel. De wand naar de zaal is gesloten om te voorkomen dat binnenvallend daglicht de sporters stoort. Inmiddels is het trainingsveld vervangen door parkeergelegenheid, maar toen het gebouw geopend werd bestond er vanuit het café en het balkon zicht op de training van Feijenoord 1.

Transparant en flexibel

Het sportgebouw moest gebouwd worden met een beperkt budget, wat de compacte opbouw ervan logisch maakt. Een besparing aan gebruikte oppervlakte en bouwmateriaal.  De architectuur is in zijn uitvoering sober, maar presenteert wel een speels en royaal gebaar met de grote gekromde dakstructuur die overgaat in de buitengevel aan de dijk. De vormgeving is robuust en eerlijk, slank en elegant waar het kan. Transparantie is het motief. Niets wordt weggewerkt. Alle spanten en balken, het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, het is allemaal te zien. Om zoveel mogelijk licht toe te laten in de kantine zijn geen extra wanden maar stalen stabiliteitskruizen in de gevel aangebracht. De gevel van de andere helft van het gebouw is van beschermd maar ongeverfd hout. Een eerlijke en onopgesmukte stijl.     

In het beschikbare budget werd wel een aanmerkelijke post vrijgemaakt voor de hoogwaardige houten speelvloer in de topsport-zaal. Ook werd er veel aandacht besteed aan flexibele systemen om bij verschillende sporten de ruimte anders te benutten en de tribunes aan te passen en te kunnen verplaatsen. Bij turn-wedstrijden zijn minder toeschouwers dan bij zaalvoetbal of handbal wedstrijden. De meeste toeschouwers komen af op volleybal, basketbal en tennis.

Al snel na de opening bleek dat de stad nog altijd een snel groeiende behoefte aan sportfaciliteiten nodig had. ZJA leverde ook het ontwerp voor de aan deze eerste topsporthal vast gebouwde uitbreiding. Die werd geopend in 2010.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: HBM, Zijderveld, Lakerveld
Jaar: 1999

Project: #135