Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren. De rode bakstenen in de plint geven het gebouw een warme uitstraling. De grote ramen in de gevel en de gebogen glazen hoekpui zorgen voor transparantie en maken dat het gebouw zich zacht voegt in de omgeving. De compacte sporthal is duurzaam qua energie- en materiaalgebruik en flexibel in gebruik. Architectenbureau ZJA leverde in samenwerking met het Vlaamse Archiles architecten het ontwerp voor de nieuwe sporthal de Koekoek.

De sporthal biedt een thuisbasis voor verschillende sportclubs, de topvolleybalclub Tectum Achel en de leerlingen van naastgelegen basisschool. Naast een grote sportzaal, is er onder meer een tribune voor ruim 650 toeschouwers, een cafetaria en een multifunctionele zaal.

Optimaal ingepast in groen woongebied

De Koekoek ligt in een groen woongebied met vooral vrijstaande huizen. Om de visuele impact op de omgeving te veraangenamen is gekozen voor een opbouw in drie lagen, waarvan de onderste zich voegt naar de in de streek karakteristieke rode baksteen. Tussen de eikenbomen ligt het accent op de onderste bakstenen plint, terwijl de lichte aluminium bovenste lagen, waarvan de bovenste nog eens terugwijkt minder aandacht vragen tussen de takken en tegen de achtergrond van de lucht. Het hele gebouw heeft afgeronde hoeken en een heldere en zachte uitstraling. Aan de voorzijde is een van stalen lamellen gemaakte luifel. Een gebogen glazen hoekpui en een speels patroon van verticale ramen aan de lange circulatieruimte langs de Koekoeksweg geven verbinding tussen binnen en buiten en scheppen een veilige overzichtelijke omgeving.

Compact en flexibel ontwerp

De ingang van de Koekoek bevindt zich tussen het gedeelte met transparante kantoorruimtes en de polyvalente zaal. Aan de westzijde is de kantine te vinden, die middagzon heeft, zicht geeft op de speelweide en het verst verwijderd ligt van de woonbebouwing.

De sportzaal en tribune zijn kolomvrij. De van GLT (glue laminated timber) gemaakte spanten zorgen voor een veertig meter brede vrije sportruimte met een hoogte van negen meter, dat voldoet aan vereisten voor wedstrijden op het hoogste niveau. Met de hoogwaardige vloer van vlak-elastisch parket, en een met hout beklede achterwand geven die houten constructieve elementen een warme en vriendelijke sfeer aan de sportzaal. Er is een tribune die, inclusief uitschuifbaar deel, 750 supporters kan herbergen.

Dit compacte ontwerp zet ook in op flexibiliteit. Tussen de multifunctionele zaal en de cafetaria zijn mobiele scheidingswanden voorzien.

Energiezuinig en duurzaam

De nieuwe sportaccommodatie moest in eerste instantie meer ruimte bieden en stukken energiezuiniger zijn. De nieuwe Koekoek is niet alleen optimaal geïsoleerd en op het dak voorzien van zonnepanelen, het heeft ook een ventilatiesysteem dat verwarmt en koelt met behulp van warmtepompen. Er wordt warmte teruggewonnen uit het afvoerwater van de douches, en het gebouw verbruikt geen gas.

Door de uitgebreide toepassing van gelamineerd hout spaart dit ontwerp energie-intensief beton en staal uit, en levert daarmee een duurzame bijdrage. Bovendien bindt het GLT CO2 en is het materiaal demontabel en herbruikbaar. Bij het inrichten van de omgeving is gedacht aan maximale waterberging, door de aanweizgheid van veel groen, poreuze stenen op de parkeerplaats en wadi’s.

Opdrachtgever: Stad Hamont-Achel
Architect: ZJA i.s.m. Archiles architecten
Aannemer: Vanhout.pro
Ingenieur: Studie10
Jaar: 2022- heden

Project: #1257

 

Gerelateerd

Nieuws

Start bouw sportpark Heizel Brussel in 2024

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van…

Lees meer
Project

Sportpark Sneppenbos, Boechout

In het suburbane gebied ten oosten van Antwerpen, bij Boechout, ligt het door architectenbureau ZJA en OMGEVING ontworpen Sportpark…

Lees meer
Project

Sportcentrum Almere

Sport in een nieuwe stad

Almere Poort is een snel groeiend stadsdeel, vlak bij de Hollandse brug en de oever van het IJmeer. De volleybal en basketbal verenigingen…

Lees meer
Project

Sporthal Wethouder Verheij, Amsterdam

Een compacte sporthal

Lees meer