Nieuws

Eervolle vermelding Sportcomplex Sportoase Groot Schijn Architizer A+Awards

Sportcomplex Sportoase Groot Schijn, naar ontwerp van architectenbureaus ZJA en OM/AR in opdracht van Sportoase, is bekroond met een eervolle vermelding in de categorie ‘Gyms & Recreation Centers’ van de Architizer A+Awards. Een prestigieuze internationale architectuurprijs, die geldt als een belangrijke erkenning binnen de architectuur.

Twee waterwerelden onder één dak


Het bijzondere sportcomplex in het Belgische Deurne verenigt twee waterwerelden onder één dak. Die combinatie is uniek, en dat vereiste een bijzonder ontwerp. ZJA en OM/AR slaagden erin om die heel verschillende functies op een slimme manier met elkaar te verweven in een compact, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk gebouw.

We zijn bijzonder trots op de eervolle vermelding van de Architizer A+Awards en daarmee de wereldwijde waardering voor het unieke Sportcomplex Sportoase Groot Schijn. Je kunt hier zwemmen, schoonspringen en duiken, maar ook leren schaatsen of naar ijshockeywedstrijden en kunstrijden kijken of genieten op het terras. Zowel in de entree, de verkeersruimtes en de kantine hebben wij ijs en water bewust in elkaars zicht en nabijheid gebracht. Toch levert die combinatie in één groot compact gebouw geen druk ogend geheel op. De multifunctionaliteit is dan ook ontworpen vanuit de voordelen, de gedeelde behoeften en met oog voor eenvoud en helderheid.”

Reinald Top, architect-partner ZJA

Aansluiting met de omgeving

Sportcomplex Sportoase Groot Schijn is een prettige en aantrekkelijke omgeving voor de sporter en bezoeker. Het complex omvat een grootschalige en complexe combinatie van zes zwembaden (twee recreatiebaden, een 25 meter bad, instructiebad, glijbanenbad en buitenbad) met twee schaatsbanen, plus zalen voor fitness, dans, vechtsport en horeca. De met hout beklede gevel, die in stroken is opgebouwd om de vlakken op te breken, reduceert de visuele impact van het grote gebouw. Zo vleit het zich naadloos in park Groot Schijn.

Compact, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk

De hoge, transparante entree nodigt bezoekers van harte uit om binnen te komen. Ook daar rijmt de houten wandbekleding op de groene omgeving, en zijn er doorkijkjes naar de recreatiebaden op de tweede verdieping en buiten op het terras. Het gebouw is bedacht rondom een kern, met in verdiepingen gestapeld de functies die zwembaden en ijsbaan delen. De indeling streeft naar overzicht en gebruiksgemak, versterkt door het toelaten van daglicht via het transparante dak en de glazen pui. Ook de doorzichten die de verschillende niveaus en functies verbinden zorgen voor openheid en helderheid, en de hoge ruimtes en de kleuraccenten voor een vriendelijke en ontspannen sfeer. In de zomermaanden is het heerlijk toeven in het buitenzwembad en de zomerbar op het terras, dat al van veraf lonkt.

Gebaseerd op functionele en esthetische kwaliteiten, maar ook innovatie en duurzaamheid heeft de Jury van de 11editie van de jaarlijkse Architizer A+ Awards een keuze gemaakt. Vanaf juni zijn alle bekroonde projecten terug te vinden in de galerie van de Architizer A+Awards.

Architect: ZJA (Amsterdam) in samenwerking met OM/AR (Antwerpen)
Opdrachtgever: Sportoase
(Antwerpen)
Landschapsarchitect: OMGEVING (Antwerpen)
Aannemer: Groep Van Roey (Rijkevorsel)
Locatie: Deurne (Antwerpen, België)
Jaar: 2017 – 2021

Gerelateerd

Project

Sportcomplex Sportoase Groot Schijn, Deurne

IJs en water duurzaam verenigd

In Deurne, aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, maar midden in het groen van park Groot Schijn, ligt een bijzonder sportgebouw. Je…

Lees meer
Zonder categorie

ZJA Sport & Ontspanning

Het verlangen naar het ruimtelijk lichaam

Lees meer
Nieuws

Zomer op het dak!

24-08-2022 In Deurne, aan de oostelijke rand van Antwerpen en midden in park Groot Schijn is Spo rtcomplex Sportoase Groot Schijn zijn…

Lees meer
Nieuws

Opening Sportcomplex Sportoase Groot Schijn, Deurne (BE)

04.10.2021

Lees meer