Project

Station Fornebubanen, Oslo

Helder en ruim station

Het Fornebubanen Station in Oslo, ontworpen door ZJA, biedt een heldere, ruime omgeving met transparante glazen gevels en ruitvormige skylights. Deze glazen gevels zorgen voor een gemakkelijke herkenning, terwijl de ruitvormige skylights de ondergrondse ruimte verlichten. De wanden van het station, bekleed met witte, ruitvormige elementen, creëren een dynamisch effect wanneer treinen naderen, wat de adem van Njord, de god van de noordenwind, oproept.

Het eiland Fornebu

Midden op het glooiende, maar vrij vlakke eiland Fornebu, gelegen in het fjord tegenover de stad Oslo, steekt een formidabele rots uit de grond. Onverzettelijk graniet waar mensen omheen moeten bouwen, een ruig eiland, omringd door groen. 

Een nieuwe metrolijn

Tegenover de rots staat de Telenor Arena, een overdekt voetbalstadion waar ook dans-events en concerten plaatsvinden. De Arena, het ernaast liggende beeldenpark en de rots markeren de omgeving voor het geplande onderaardse station Arena van de nieuwe metrolijn met zes stations, die Fornebu met Oslo-centrum moet verbinden.

ZJA maakte het ontwerp voor dit station dat niet alleen ten dienste staat van de mensen die de Arena bezoeken, maar ook bedoeld is voor de kantoren en de woonwijk aan de overkant van een weg.

Helder en licht

Het station heeft twee ingangen, aan weerszijden van de rots, en hun glazen facades maken dat je ze van een grote afstand kunt herkennen, ook in het donker. Ruitvormige skylights geleiden het daglicht het onderaardse station in. Daar is de vormgeving eenvoudig, helder en licht. Roltrappen en liften staan bij elkaar, de rest van de ruimte heeft geen kolommen en centraal opgestelde eenvoudige banken. Zo ontstaat een rustig en veilig beeld.

De adem van Njord

De wanden van het station zijn bekleed met een gewelfd scherm van witte ruitvormige losse elementen, die door de luchtverplaatsing een rimpeling over de muren laten gaan wanneer er een trein nadert. Als ze bewegen schemert de ultramarijne ondergrond door de openingen. 

De adem van Njord, god van de noordenwind, snelt de naderende trein vooruit en tovert de binnenruimte van het station om in een enorme kinetische sculptuur. Die verwijzing naar de beeldentuin, en het daglicht dat aan de uiteinden van het station naar binnen valt, versterken de verbinding tussen de boven- en de ondergrondse wereld.

Twee ingangen

In dit ontwerp van ZJA zijn de daken van beide ingangen driehoekig en groen. Ze staan ook allebei onder een hoek omhoog. Gezien vanuit de appartementen aan de overkant van de weg heeft die nabijgelegen groene toevoeging het effect dat de tussenliggende weg grotendeels wordt afgedekt. Zo ontstaat een visuele verbinding met de rots en het beeldenpark. Het groene landschap rondom het station blijft zoveel mogelijk in stand.

De zuidelijke ingang is erop gericht de grote menigtes die de Arena bezoeken soepel en zonder opstoppingen van en naar de trein te leiden. Er is een breed opgezette verbinding tussen het beeldenpark, de toegang tot de parkeergarage en winkels en het metrostation. Als je hier vanuit de stad arriveert, de adem van Njord de muren hebt zien beroeren en boven de grond komt, zie je meteen de rots en de Arena. Dit is een boven en onder de grond karakteristiek metrostation dat zich functioneel en esthetisch met de genius loci verbindt.

Client: Gemeente Oslo
Team: Architectenburea ZJA, Sweco Noorwegen and Sweco Architecten Zweden
Ontwerpcompetitie: 2018

Project: #1115 

Gerelateerd

Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Project

Beatrixlaan, Den Haag

Netkous door de stad

Om de wijk Beatrixkwartier beter bereikbaar te maken met openbaar vervoer was er een aansluiting nodig op het netwerk van Randstadrail. In…

Lees meer
Nieuws

ZJA, BoschSlabbers en Boskalis bundelen krachten voor nieuwe stationsomgeving Brugge

Brugge staat aan de vooravond van een bijzonder project dat de toegang tot de stad ingrijpend zal veranderen. Architectenbureau ZJA en…

Lees meer
Project

Metrostation en voetgangerstunnel Wilhelminaplein, Rotterdam

Zintuiglijke beleving op grote diepte

In het begin van jaren negentig van de vorige eeuw vond de ontwikkeling plaats van wat in de Rotterdamse volksmond De Kop van Zuid heet.

Lees meer