Nieuws

Lezing SILT Middelkerke - 22 november CBK Middelburg

Centrum voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Architectuur Zeeland (CBK) organiseert dit jaar een serie Architectentafels met als thema ‘Water’. Op 22 november zal architect Leo ten Wolde in Middelburg de vierde en laatste Architectentafel van dit jaar inleiden met een lezing over evenementengebouw SILT Middelkerke. Het ontwerp van ZJA in samenwerking met OZ, DELVA Landschapsarchitecten en Bureau Bouwtechniek is nu in de laatste fase van uitvoering.

Leo ten Wolde (projectarchitect bij ZJA): “Ons ontwerp van evenementengebouw SILT aan de Vlaamse kust in Middelkerke sluit naadloos aan bij het thema ‘Water’. Multidisciplinaire ontwerpkracht neemt het hier op tegen bedreigingen uit de natuur. En dat resulteert in een bouwwerk dat kustbeheer, leefbaarheid en toekomstbestendigheid combineert."

SILT maakt ruimte voor de kust

De ontwerpers integreerden het markante evenementengebouw in een vernieuwde zeewering en duinlandschap, dat de historische relatie van badplaats Middelkerke met de zee herschrijft. Het gebouw en de 4.500 m2 promenade staan straks op 3.000 m2 stempelbeton en 153 keer- en stormmuren, berekend op 1000 jaar stormrisico.

Zo versterkt het ontwerp niet alleen de zeedijk en maakt die autovrij, maar is het ook onderdeel van een kwalitatief verbeterde openbare ruimte.

Lees hier meer over het ontwerp van SILT Middelkerke, en hier hoe dat tot stand kwam.

Architectentafels CBK Middelburg

Het CBK wil dit jaar, 70 jaar na de Watersnoodramp, het thema water op verschillende schaalniveaus belichten. Een ruimtelijk element dat een grote rol speelt in de inrichting van de kustrijke regio, nog versterkt door het landelijke uitgangspunt dat 'bodem en water sturend' moeten zijn in ruimtelijk inrichting. 

Na de lezing van Leo ten Wolde op 22 november zullen Patricia van de Berge, de getuige dit jaar, en het publiek ingaan op haar inzichten en suggesties om samen werkbare uitgangspunten voor architectonisch ontwerp te formuleren.

Praktische informatie

Architectentafel 22 november 2023, met inleiding van Leo ten Wolde (ZJA) over SILT Middelkerke
Locatie: CBK Zeeland, Balans 17 Middelburg
Tijd: 17.00-19.00 uur

Gratis toegang, borrel na afloop

www.cbkzeeland.nl

Gerelateerd

Project

Evenementengebouw Silt, Middelkerke

Nieuwe ruimte voor de Vlaamse kust

Zowel wervend als integer is het in meerdere opzichten een aanwinst voor de Belgische kust: evenementengebouw Silt Middelkerke. Met veel…

Lees meer
Werkwijze projecten

Ruimte maken voor de kust

Evenementengebouw SILT, Middelkerke

De opgave voor een nieuw evenementengebouw in Middelkerke omvatte ook veel bredere doelen. Het ontwerp moest ook de zeedijk versterken, die…

Lees meer
Nieuws

Bouw SILT Middelkerke kan van start

11.01.2022

Lees meer
Nieuws

Bezoek: inspiratie aan de Belgische kust

Op zondag 7 mei is het Open Wervendag in België. Onder meer het bouwdok van de Scheldetunnel in Zeebrugge en de werf van het…

Lees meer