Project

Sporthal Groot Schijn, Deurne

Compacte sporthal in het groen

Voor de scholencampus van het Gemeenschapsonderwijs gelegen in Deurne, aan het park Groot Schijn net ten oosten van Antwerpen, ontwierp architectenbureau ZJA samen met Archiles architecten een ruim, maar compact sportgebouw. Opvallend is de gelaagde gevel van geperforeerd metalen golfplaat over een okerkleurige achterconstructie en de schuine daklijnen en geknikte gevellijnen die prachtig samenvloeien met het lijnenspel in het park.

Sporthal aan park Groot Schijn

Het gebouw huisvest naast een grote sportzaal ook een multifunctionele bewegingszaal en twee turnzalen. Door de glazen gevel is er vanuit de bewegingszaal en de turnzalen een levendige visuele interactie met het door Stramien ontworpen campusplein en het park Groot Schijn. Het gebouw is zo goed als energieneutraal.

Ontwerp en materiaal

Veel aandacht is besteed om met sobere en subtiele middelen zoveel mogelijk visuele kwaliteit aan het ontwerp van het gebouw toe te voegen. De entree krijgt een verfijnde textuur door de toepassing van metselwerk. Het verspringende patroon in de dichte en glazen delen van de gevel geeft ritme. De blinde gevel heeft een onderste deel dat is bekleed met een metalen golfplaat met een vlakke golf. Daarboven is de golfplaat geperforeerd waardoor het paneel erachter met zijn oranje-oker kleur er soms doorheen speelt.

De maten van de perforatie en de precieze kleurbepaling luisteren nauw maar leveren een intrigerend visueel effect van metaal en warme kleur, zowel van afstand als voor de bezoeker die het gebouw dicht nadert. Zo krijgt het gebouw een gezicht, een expressieve huid. Bovendien is een dergelijke gevel vrijwel onderhoudsvrij.

Duurzaamheid en natuurwaarde

Het is een gebouw dat zelf voor een groot deel in zijn energiebehoefte voorziet en zijn bijdrage levert aan verantwoord waterbeheer. Hemelwater wordt gebruikt voor de spoeling van de toiletten en wat overblijft wordt geïnfiltreerd in wadi's rond het gebouw in de zogenaamde Parkvoeg die langs de entree van de sporthal ligt. De Parkvoeg is de verbinding tussen campus en park. 

De oude bomenrij aan de achterzijde van de sporthal blijft staan. De waardevolle boom die moest wijken is verplaatst naar het nieuwe plein.

De sporthal is optimaal geïsoleerd en zorgt toch voor de noodzakelijke ventilatie en klimaatbeheersing.

Silhouet en indeling van het gebouw

De Campus en de Parkvoeg hebben een layout die gebaseerd is op een gebroken stramien dat terugkomt in de vormgeving van groen en paden en door losse alzijdige gebouwen. Hierdoor zullen alle gebouwen zich goed presenteren en toch in een kring kunnen staan rondom de grote open pleinruimte. In dialoog met de kwaliteitskamer van stad Antwerpen is het ontwerp verfijnd. 

Sporthal met uitnodigend gezicht

De sporthal moest geen logge en intimiderende doos worden, maar juist een uitnodigend eigen gezicht tonen. De twee ingangen aan de noordzijde bevinden zich onder een uitsnede van het doosvolume die zo een luifel vormt in de gevel. Op de eerste verdieping, waar achter de glazen gevel de twee turnzalen zijn, geeft een verspringend patroon van kozijnen, dichte delen en glas, een levendig beeld. Door de scheiding tussen de voorzijde (met de turnzalen) en de grote sporthal erachter te benadrukken met een knik in het dak die de verschillende hoogtes markeert, was er ruimte voor extra daglicht in de sportzaal.

Met netten is de grote en hoge zaal in drie speelvelden te verdelen. De kleedkamers bevinden zich tussen de twee ingangen. De 35 meter lange houten vakwerk spanten waar het dak op rust, bieden een open structuur voor het egale noorderlicht dat door de extra glaspartijen in het dak binnenvalt.

Achter de turnzalen is een ruimte waar plaats is voor mobiele tribunes voor toeschouwers van de wedstrijden in de grote zaal. Ook hierbinnen is de visuele interactie een belangrijk aspect van het ontwerp.

Architect: ZJA i.s.m. Archiles architecten
Opdrachtgever: Go!/Stad Antwerpen
Aannemer: Vanhout.pro
Jaar: 2022 – heden

Project: #1284

 

Gerelateerd

Nieuws

Eerste steenlegging sporthal Groot Schijn Deurne

Op 5 maart is in Deurne, België, de eerste steen voor de nieuw te bouwen Sporthal Groot Schijn gelegd. Onder meer Vlaams minister van Sport…

Lees meer
Project

Tennis Centre Court

Nieuw tenniscomplex in Amersfoort

Grote tennisevenementen in Nederland, zoals het Dutch Open, maken tot op heden gebruik van tijdelijke voorzieningen. Ook de opleiding van…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer
Nieuws

Start bouw sportpark Heizel Brussel in 2024

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van…

Lees meer