Project

Sport- en cultuurcomplex Linter

Licht en transparant sportgebouw van glas en hout

Omringd door twee grotere trainingsvelden, twee pupillenveldjes en een groot wedstrijdveld ligt het sport- en cultuurgebouw Linter. Doordat de begane grond grotendeels is opgenomen in een groene verhoging gaat het nieuwe gebouw letterlijk op in het landschap. De verdieping van hout en glas is licht en transparant met een gestileerd uitkragend houten dak als bekroning. Het is een helder, licht en vriendelijk gebouw dat mooi opgaat in het landschap en bovendien enkele opvallende duurzame kenmerken heeft.   

 

Halverwege Brussel en Maastricht ligt de landelijke gemeente Linter. Waar eerst akkers lagen, in de hoek waar Oude Steenweg en Molenweg elkaar kruisen, is door de gemeente een nieuw sport- en cultuurcomplex ontwikkeld. Het ontwerp voor de inrichting van dit gebied en voor het gebouw ontstond in de samenwerking tussen de architectenbureaus ZJA en Arteum en de landschapsarchitecten van Sweco.

 

Sport en cultuur

Een paar lokale voetbalverenigingen vinden op dit complex hun nieuwe onderdak. Daarnaast heeft het een belangrijke functie in het culturele leven van Linter en omgeving en dat vereist een verrijking van het ontwerp. Op de eerste verdieping met vrij zicht over de velden en de omgeving ligt de multifunctionele ruimte, waarin een verscheidenheid aan activiteiten samen of separaat kan plaatsvinden. Deze activiteiten variëren van de jaarlijkse Chirofuif tot het mosselfeest en concerten van de lokale muziekvereniging tot exposities en dagelijks gebruik als voetbalkantine.

Op de begane grond bevinden zich de kantoren, kleedkamers, de technische ruimtes en de opslag van doelen, ballen, grasmaaiers en cornervlaggen. Een brede steektrap leidt je naar de verdieping met het café. Omdat het geheel transparant is heb je een ruim zicht op het wedstrijdveld en de pupillenvelden. 

De sfeer in de kantine is informeel en wordt bepaald door de combinatie van staal en hout van de kolommen en de bekleding van het uitstekende dak. Een trap en een betonnen zitrand nodigen uit om bij mooi weer buiten te zitten. Door de overstekende dakranden, die vanonder met hout bekleed zijn, is er genoeg schaduw om geen last van de zon en de warmte te hebben. Om het hele gebouw heen is een terras, onder een royale luifel.

Een duurzaam sport- en cultuurcomplex

Het landelijk gelegen sport- en cultuurcomplex is op drie hoofdaspecten duurzaam ontworpen; materiaalgebruik, ruimtelijke opzet en installatietechniek.

Het gebouw ligt midden tussen de sportvelden en de begane grond is ingepakt in de grond die  vrijkomt uit het vlak maken van het terrein. Hiermee is het gebouw warm ingepakt en zo wordt geveloppervlak uitgespaard. Over de eerste verdieping kraagt een licht houten dak ver uit. Dit dak beschaduwd de gevels van het gebouw en voorkomt opwarming door het glas in de warme zomermaanden. De zonnepanelen op het dak leveren voldoende energie en er is een veld met boorgaten waar warmte in de grond wordt opgeslagen, die via een warmte/koude-pomp het gebouw ondersteunt.

De bovenbouw van het sport- en cultuurcomplex heeft een houten constructie en dak.  Door de toepassing van hout in de constructie en de afwerking maakt het ook deel uit van de duurzame, circulaire kwaliteit van het gebouw. Hout bindt CO2 en bespaart op het gebruik van energie intensieve grondstoffen. Door de keuze voor het gebruik van duurzaam materiaal heeft het gebouw een warme en vriendelijke uitstraling. Door de grote hoeveelheid glas op de verdieping is er vrij zicht over de velden en is er tegelijkertijd minder verlichting binnen nodig.

In de gebouw-layout is rekening is gehouden met veranderde gebruikswensen. De bovenverdieping is geheel open en kan op diverse manieren met gordijnen flexibel worden ingedeeld naar behoefte. De kleedruimtenindeling is gedaan met lichten houtskeletbouw scheidingswanden waardoor veranderend gebruik in de toekomst kan worden opgevangen.

De installaties gaan een stap verder op duurzaamheidsniveau door te streven naar volledig energieneutraal en gasloos te zijn.

Het is een vriendelijk en stijlvol gebouw, dat een natuurlijke aantrekkingskracht heeft in een groen gebied, om iedereen in Linter en omstreken een plek te geven elkaar te ontmoeten en sport en cultuur te beleven.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Gemeente Linter
Projectmanagement: Arteum Architects
Installaties, stabiliteit, EPB, landschapsarchitectuur: Sweco Belgium
Akoestiek: D2S
Jaar: 2022 - lopend

Project: #1220

 

Gerelateerd

Project

Balsportcentrum en belevingspark, Willebroek

Duurzaam sportcomplex in groene omgeving

In een groene zone, omringd door woonwijken, wordt een oude atletiek-faciliteit vervangen door een nieuw sportcomplex. Dit nieuwe…

Lees meer
Project

Sportpark Heizel, Brussel

Een groen sportpark in een nieuw stadsgedeelte

In het noorden van de Belgische hoofdstad Brussel, tussen het beroemde Atomium aan het Ossegempark en het Koning Boudewijnstadion ligt een…

Lees meer
Project

Sportcomplex Sportoase Groot Schijn, Deurne

IJs en water duurzaam verenigd

In Deurne, aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, maar midden in het groen van park Groot Schijn, ligt een bijzonder sportgebouw. Je…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer