Project

Sporthal Stadsbroek, Assen

Sporthal in het groen

Even ten zuidwesten van het centrum van Assen ligt het Asserbos, en daaraan ligt Stadsbroek, het sport en recreatiegebied met een aantal van de belangrijkste sportfaciliteiten van de stad. Er zijn voetbalvelden, een zwembad, een wielerbaan, en ook een in 2012 opgeleverde sporthal, ontworpen door het architectenbureau ZJA.

Het moest een bescheiden sporthal worden, één grote zaal die overdag bestemd is voor de lessen lichamelijke opvoeding van scholieren. In de weekenden en de avonduren wordt de hal gebruikt door amateursporters. De aanvullende functies zijn sober, er zijn toiletten en kleedkamers, een entreehal en beheerders-ruimte, er zijn opslagruimtes voor de doelen, turnapparaten en matten, maar geen kantine, geen tribunes.

Alles pleitte ervoor om met het ontwerp ervoor te zorgen dat de sporthal een vriendelijke en warme uitstraling heeft en natuurlijk past in de groene omgeving. Om de indruk van een groot en monotoon volume te doorbreken is de sporthal in drie horizontale lagen opgebouwd. De onderste, die de kleedkamers en de entree huisvesten, is uitgevoerd in baksteen, wat een vertrouwde verwijzing is naar traditionele gebouwen in het buitengebied. Daarboven is een in kleur aangepaste laag met stalen golfplaat, terwijl het bovenste deel van de acht meter hoge hal is uitgevoerd in glazen U-profielen waartussen lichtdoorlatend isolatiemateriaal is aangebracht. Overdag komt er veel daglicht in de sportzaal, ‘s avonds straalt die bovenste laag zacht licht in de verder donkere omgeving, als een geruststellend baken. Alle hoeken van het gebouw, die van de sporthal en van de kleedkamers en opslagruimtes zijn afgerond. Zachte accenten zoals de smalle verticale lichtdoorlatende panelen in de wanden van de kleedkamers breken de grote oppervlakten van de gevel.

Eenvoud, maar met verborgen vernuft

Sporthallen vereisen oplossingen voor het beheersen van de akoestiek. Zowel het plafond als de middelste laag van de wanden zijn hier bedekt met zacht materiaal waarvoor geperforeerde stalen platen zijn aangebracht. Ook de bakstenen muren zijn op een subtiele manier functioneel in het verminderen van hinderlijk geluid. Het bovenste gedeelte van de muur bestaat uit opengewerkte bakstenen. Het onderste gedeelte is in een licht golvend zig-zag verband gemetseld, wat het weerkaatsende geluid verstrooit.

Visuele helderheid en rust is ook terug te vinden in de gekozen kleuren. Zoal het licht reflecterende gebroken wit dat er is boven de warme kleur van de bakstenen. De wanden van de kleedkamers hebben een met de blauwgrijze kleur van de vloer corresponderende kleur gekregen.

Om vanuit de zaal te kunnen horen en zien wat er in de gang voor de kleedkamers gebeurt is die open gelaten, afgescheiden met lage bakstenen muurtjes. De grote zaal kan, door vanuit het plafond neergelaten scheidingswanden, in drie kleinere zalen worden verdeeld.

Dit is een eenvoudige en sobere sporthal, die in zijn opbouw, met de uitnodigende glazen entree en rond de zaal voegende kleedkamers aanvoelt als een natuurlijk geheel. De afgeronde hoeken die overal te zien zijn zetten een toon van eenvoudige samenhang en bescheiden, menselijk maatvoering. De uitstraling is helder en modern, maar met verwijzingen naar vertrouwde gebouwen en daardoor vriendelijk, bijna knuffelbaar.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Rottinghuis
Jaar: 2012

Project: #605

 

Gerelateerd

Nieuws

Eerste steenlegging sporthal Groot Schijn Deurne

Op 5 maart is in Deurne, België, de eerste steen voor de nieuw te bouwen Sporthal Groot Schijn gelegd. Onder meer Vlaams minister van Sport…

Lees meer
Project

Tennis Centre Court

Nieuw tenniscomplex in Amersfoort

Grote tennisevenementen in Nederland, zoals het Dutch Open, maken tot op heden gebruik van tijdelijke voorzieningen. Ook de opleiding van…

Lees meer
Project

Sporthal Groot Schijn, Deurne

Compacte sporthal in het groen

Voor de scholencampus van het Gemeenschapsonderwijs gelegen in Deurne, aan het park Groot Schijn net ten oosten van Antwerpen, ontwierp…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer