Nieuws

Start bouw sportpark Heizel Brussel in 2024

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van dit park wordt gevormd door een multifunctioneel gebouw dat gerenoveerd en uitgebreid wordt. Met organische, afgeronde vormen en een groen dak voegt het gebouw zich elegant naar de contouren van het glooiende terrein. Architectenbureau ZJA tekende in samenwerking met Omgeving landschapsarchitecten en Atelier Ruimtelijk Advies het ontwerp. Het nieuwe sportcomplex zal sportfaciliteiten en een openbaar park naadloos integreren in het golvende landschap van het Heizelpark.

Ralph Kieft, architect-partner bij ZJA: "Ons doel was om een sportcomplex te ontwerpen dat opgaat in het landschap, één geheel vormt met de padenstructuur en het golvende terrein. En waarbij de gebouwen een sterk afgeronde organische vormgeving krijgen. Met lichte en transparante constructies van staal en glas en de groene daken, voegt het uitnodigende sportcomplex zich op harmonieuze wijze in het omliggende landschap."

Stadspark met multifunctioneel sportcomplex

Het Heizelpark zal binnenkort de thuisbasis vormen van drie grote sportclusters voor atletiek, hockey en rugby. Het multifunctionele gebouw, dat centraal in het park ligt, zal kantoren huisvesten en omvat uitgebreide faciliteiten voor sport. Zoals de schietstand van de koninklijke Belgische federatie voor handboogschieten, een multisportzaal en kleedkamers voor sportievelingen in het park. 

Daarnaast komt er ook een grand café met een schitterend uitzicht op het park. Daarmee biedt het complex voor zowel sporters als parkbezoekers variatie en een veelzijdige ervaring. Onder het park wordt een parkeergarage voor auto’s en fietsen gerealiseerd.

Duurzaam waterbeheer in nieuw sportpark

Net als andere steden kampt Brussel met een waterbergingsprobleem. Door een slim ontworpen systeem, zal het nieuwe sportpark bijdragen aan een oplossing voor het waterbeheer. Hemelwater vloeit via een cascade naar een ondergrondse waterberging. Niet alleen duurzaam, maar ook bevorderlijk voor de natuur en belevingswaarde van het park. Het water wordt gebruikt voor besproeiing in het park zelf en andere locaties in de omgeving.

Groene oase in de stad

Het nieuwe sportpark in het Heizelpark is straks meer dan alleen een sportfaciliteit. Het wordt een groene aantrekkingspool in het hart van de stad. Met een waterspiegel, de grootste in Europa, een speeltuin voor kinderen en een calisthenics zone, wordt het park een ontmoetingsplek voor zowel sportievelingen als gezinnen. Dankzij een uitgebreide beplanting met inheemse vegetatie kunnen stadsbewoners en bezoekers verkoeling, rust en ontspanning vinden in dit rijkelijk gevarieerd park.

Een inspirerende bestemming voor zowel sport- als natuurliefhebbers én een aanwinst voor de stad Brussel.

In samenwerking met OSK-AR architecten en Witteveen+Bos
Opdrachtgever : NEO CVBA (een bedrijf waarvan de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aandeelhouders zijn)
Cofinanciering : NEO CVBA en de stad Brussel

Gerelateerd

Project

Tennis Centre Court

Nieuw tenniscomplex in Amersfoort

Grote tennisevenementen in Nederland, zoals het Dutch Open, maken tot op heden gebruik van tijdelijke voorzieningen. Ook de opleiding van…

Lees meer
Project

Sport- en cultuurcomplex Linter

Licht en transparant sportgebouw van glas en hout

Omringd door twee grotere trainingsvelden, twee pupillenveldjes en een groot wedstrijdveld ligt het sport- en cultuurgebouw Linter. Doordat…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer
Nieuws

Eerste steenlegging sporthal Groot Schijn Deurne

Op 5 maart is in Deurne, België, de eerste steen voor de nieuw te bouwen Sporthal Groot Schijn gelegd. Onder meer Vlaams minister van Sport…

Lees meer