Nieuws

Startstation E-Lijn Den Haag wint WAN Award 2017

11.10.2017

Het startstation E-lijn in Den Haag, een ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, heeft de WAN Transport in Architecture Award 2017 gewonnen. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de UK Construction week in Birmingham.

De jury is onder de indruk van het elegante ontwerp van het startstation en de transitie van de platforms naar de opvallende luifel. Volgens de jury is het bovendien een overzichtelijk station waar de reiziger makkelijk zijn weg kan vinden. Jury lid Jon Tollit “The elegance of the functionality is enhanced by the architecture, rather than the two fighting each other. Its context, the simplicity and the scale is really nice, it has a city scale as well as a human scale.” 

De overkapping van perrons van het startstation E-lijn bestaat uit gebogen staal en glas. Een opvallende overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbind het startstation E-lijn met de stationshal van Den Haag Centraal. Dankzij de slanke constructie heeft het startstation een minimale impact op de stedelijke omgeving.

ZJA vertaalde het ontwerp van de ruimtelijke overkapping in een parametrisch computermodel dat het ontwerp geometrisch optimaliseert en de uitslagen ten behoeve van de productie genereert. Hierdoor werd het mogelijk om de complexe vorm van de ruimtelijke overkapping, het gebruik van enkelvoudig en koud gebogen glas en staal en de gewalste stalen profielen te realiseren. Door de toegepaste methode konden vormen verwezenlijkt worden die zowel constructief als technische uitvoerbaar zijn en daarnaast ook betaalbaar.

Vorige jaar won ZJA samen Royal HaskoningDHV en Ballast Nedam de WAN Award 2016 met de ondergrondse parkeergarage Kustwerk Katwijk.

Foto's: Bart van Hoek and Jeroen Musch

Gerelateerd

Project

Startstation E-lijn, Den Haag

Parametrisch ontworpen eyecatcher

De komende jaren wordt een sterke groei verwacht van het aantal passagiers op Den Haag Centraal. Om in de toekomst meer ruimte te kunnen…

Lees meer
Nieuws

In memoriam Rein Jansma 1959-2023

Op 17 april 2023 overleed Rein Jansma, hij is 63 jaar geworden.

Lees meer
Nieuws

Webinar Parametrisch Ontwerp CISC 22 september

17.09.2021

Lees meer