Nieuws

Webinar Parametrisch Ontwerp CISC 22 september

17.09.2021

Op woensdag 22 september organiseert het Canadian Institute of Steel Construction (CISC) het webinar 'An optimized parametric design using STEEL!', de ­nieuwste editie uit de webinarreeks 'CISC Steel Exchange'. Tijdens dit webinar zal Anurag Bhattacharya, architect bij architectenbureau ZJA, het ontwerpproces van het Startstation in Den Haag (HSE) toelichten. Het webinar vindt plaats op woensdag 2 september, van 19.00-20.00 uur (1:00 PM – 2:00 PM EDT), voertaal is Engels. Aanmelden om het webinar bij te wonen kan op de website van het CISC.

Startstation E-lijn Den Haag (HSE)

De grote blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het kolomloze startstation met de stationshal van Den Haag Centraal. Anurag zal uitgebreid ingaan op de parametrische ontwerpmethoden die ZJA gebruikte bij het ontwerp en de fabricage van de ruimtelijke dakconstructie. De digitale tools genereerden en analyseerden de structuur en zorgden voor geometrische en structurele optimalisatie. Het resultaat van deze optimalisatie maakte het gebruik van enkelgekromd en koudgebogen glas mogelijk, en zorgde tevens voor een aanzienlijke vermindering van de gebruikte hoeveelheid materialen in de staalconstructie.

De bouw van het startstation werd door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag en aannemer BAM bouwde de nieuwe verbinding. Meer informatie over het webinar is te vinden op de website van het CISC.

Gerelateerd

Project

Startstation E-lijn, Den Haag

Parametrisch ontworpen eyecatcher

De komende jaren wordt een sterke groei verwacht van het aantal passagiers op Den Haag Centraal. Om in de toekomst meer ruimte te kunnen…

Lees meer
Nieuws

Startstation E-Lijn Den Haag wint WAN Award 2017

11.10.2017

Lees meer