Project

Zoudenbalch, Utrecht

0223

Accommodatie voor voetbaltraining FC Utrecht

De trainingsvelden van voetbalclub FC Utrecht liggen vlakbij het stadion Galgenwaard. De velden liggen midden in een groengebied, waarvoor restricties gelden ten aanzien van de maximale toegestane bouwhoogte. Voor de voetballers was er behoefte aan een nieuwe accommodatie, die behalve faciliteiten voor spelers en begeleiders ook een tribune en horecagelegenheid zou huisvesten.

Het centrale uitgangspunt voor het ontwerp is de eis geweest dat de bestaande groenzone zo veel mogelijk gerespecteerd diende te worden. Het nieuwe bouwwerk is daarom enigszins verdiept en in een kunstmatig talud gelegd. Het is, met name vanaf de openbare weg, voor een groot deel aan het zicht onttrokken. Alle functies die geen daglicht behoeven, zoals kleedkamers, krachthonk en medische ruimten, zijn ondergebracht op de begane grond die in het talud ligt.

De gang naar de kleedkamers van de jeugdelftallen leidt langs de kleedkamer van het eerste elftal van FC Utrecht. De jeugdspelers worden op die manier als extra stimulans telkens herinnerd aan hun mogelijke toekomst in het betaalde voetbal.

De gevel van de onderbouw is van donkere steen en heeft een gesloten en zwaar uiterlijk. De bovenbouw is juist open en licht van karakter. Hierin zijn de publieksentree, de kantine, spelershome, bestuursruimte en kantoren gesitueerd. Deze bovenbouw is in twee volumes als losse paviljoens, één voor kantine en één voor kantoren, op de massieve onderbouw geplaatst. De buitenwanden en bijna alle binnenwanden zijn van glas. Alleen de sanitaire unit en de keuken zijn als gesloten volumes in het midden van de open ruimten geplaatst.

Tussen de glasplaten van de buitengevel is de zonwering opgenomen. De kantine kan worden afgeschermd, zodat jeugdspelers er onder begeleiding hun huiswerk kunnen verrichten. Na afloop wordt vanuit de keuken een gezamenlijke maaltijd voor hen geserveerd.

Tussen de paviljoens ligt, als een centraal plein, de entree. De route naar de toegang van het complex slingert door het groen en loopt langzaam omhoog. Eenmaal op het pleintje tussen de paviljoens verrast het weidse uitzicht over de velden met in de verte het vernieuwde stadion Galgenwaard.

De tribune, met plaats voor ruim 450 bezoekers, bevindt zich aan de noordzijde van het gebouw en is overdekt met een gespannen tentdak, dat is bevestigd aan houten, gelamineerde spanten. De luifel is bescheiden vormgegeven in verband met de zichtbaarheid vanaf de weg. Het talud aan weerzijden van het gebouw heeft dezelfde helling als de tribune en kan op drukke dagen ook als tribune worden gebruikt.

Gerelateerd

Project

Sporthal Groot Schijn, Deurne

Compacte sporthal in het groen

Voor de scholencampus van het Gemeenschapsonderwijs gelegen in Deurne, aan het park Groot Schijn net ten oosten van Antwerpen, ontwierp…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer
Nieuws

Start bouw sportpark Heizel Brussel in 2024

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van…

Lees meer
Project

Sportpark Sneppenbos, Boechout

In het suburbane gebied ten oosten van Antwerpen, bij Boechout, ligt het door architectenbureau ZJA en OMGEVING ontworpen Sportpark…

Lees meer