Een groen sportpark in een nieuw stadsgedeelte

In het noorden van de Belgische hoofdstad Brussel, tussen het beroemde Atomium aan het Ossegempark en het Koning Boudewijnstadion ligt een bonte verzameling van attracties, sportvelden en gebouwen die zal worden omgevormd tot het Sportpark Heizelplateau. Het terrein ligt tussen verkeersaders in een glooiend stadslandschap.

De spil in het ontwerp van ZJA in samenwerking met Omgeving landschapsarchitecten is een nieuw gebouw, met organische afgeronde vormen en een zich krommend groen dak. De ruimte eromheen toont in zijn inrichting waar het ontwerp voor het Sportpark Heizelplateau om draait: de aantrekkelijke en harmonieuze vervlechting van sportfaciliteiten en een openbaar park waar stadsbewoners en bezoekers verkoeling, rust en ruimte zoeken tussen groen, water en sporters. De gebouwen zijn licht gebouwd van staal, glas en groen en voegen zich in hun vormen naar het glooiende, groene landschap.

Het grote multifunctionele gebouw huisvest niet alleen de kantoren van het Belgisch Olympisch Comité, maar ook de zalen van de Koninklijke handboogschutters, de kleedkamers voor de spelers van het aanpalende nieuwe stadion, een grote sportzaal op de verdieping en een grand café met buitenterras op het zuiden. Het gebouw ligt aan een plein waar de uitgang van de ondergrondse parkeergarage in het groen ligt, en heeft functies en zicht in alle windrichtingen. De belangrijkste voor het openbare gebruik is die van het terras van het grand café, dat uitkijkt op de ruime speelweide en een ondiepe waterspiegel in het hart van het sportpark.

Aan de oostkant, die zicht geeft op de groen-koperen koepel van het Planetarium, is de eigen ingang voor de boogschutters, de noordzijde huisvest de kleedkamers, verder zijn er de kaartverkoop, fanshop en de met de Olympische ringen op de gevel herkenbare burelen en ontvangstruimte van het Belgisch Olympisch Comité.

Waterberging in het stadslandschap

Net als alle steden kampt Brussel met een waterbergingsprobleem en het nieuwe sportpark levert een bijdrage aan de oplossing daarvan. Door het centrum, van noord naar zuid, is een cascade voorzien, die hemelwater dankzij het verval van zo’n twintig meter naar een onderaards stormbekken leidt waar het geborgen kan worden. De cascade is in feite een getrapte groene wadi met natuursteen en zachte oevers die ook aan de natuurkwaliteit van het park een bijdrage levert.

De sportfaciliteiten

Ten zuiden en oosten van het centrale gebouw is de ruime openbare zone van het park met speelweide, planetarium en waterspiegel. Ten noordwesten ligt het rugbyveld waar 5000 toeschouwers de wedstrijden kunnen volgen, deels onder een overkapping, deels op de betonnen terrassen. Ten zuidoosten ligt het atletiek-complex met faciliteiten aan en om een vierhonderd-meterbaan. Er is plaats voor 500 toeschouwers. Aan de zuidpunt is een openbaar toegankelijk nieuw aangelegd skate-park ontworpen. Ten oosten van de waterspiegel ligt het clubhuis van de hockeyclub, dat in vormgeving het grote centrale gebouw volgt en spelers en toeschouwers bedient aan een speelveld en een kleiner trainingsveld. Hier is plaats voor 1000 mensen.

Het ontwerp is erop gebaseerd de sportclusters compact te houden en het openbare park zo groot mogelijk. Waarbij de zicht- en looplijnen van het openbare parkgedeelte op een heldere en directe manier toegang tot de sportvelden geven en voor de bezoekers die langs de gebogen lijnen van de paden wandelen, altijd zicht op beide zones hebben, een visuele verbinding tussen openbare ruimte en clubterreinen.

Wie de wereld van betonnen hoogbouw en het drukke stadsverkeer achter zich heeft gelaten en uit het speelse, ei-vormige uitgangsgebouw van de ondergrondse parkeergarage stapt, staat in een ruim en uiterst veelzijdig stedelijk sportpark, vlak bij het grote Koning Boudewijn stadion. Je kunt gaan vliegeren, voetballen, relaxen en spelen op de grote weide, met je kinderen in de waterspiegel spelen, maar ook kaartjes kopen voor een hockey-, rugby- of atletiekwedstrijd. Met boogschutters een pint drinken op het grote buitenterras met zicht op de zilveren bollen van het Atomium die zich boven de stad verheffen. Het Heizelplateau is een elegante stadstuin, voor zich ontspannende en actieve stedelingen, een metropool als Brussel waardig.

Opdrachtgever: NEO cvba Brussel
Team: ZJA (architect), Omgeving (landschapsarchitect), Atelier Ruimtelijk Advies (opmaak technisch dossier) en Witteveen+Bos (stabiliteit en techniek)
In samenwerking met: OSK-AR architecten
Jaar: 2016 - heden

Project: #946