Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, genomineerd voor Nationale Staalprijs 2020

08.07.2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, aan het Weesperplein in Amsterdam is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020. Het rijksmonument onderging een ingrijpend renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects. Bovenop het klassieke monumentale gebouw werd van staal en glas een bijzondere, natuurlijke gevormde koepel geplaatst; de High Light. De associatie met een in facetten geslepen diamant legt de band met het verleden.

Ruimtelijke koepel van staal en glas

Op basis van oude foto’s en archief tekeningen maakte Braaksma & Roos Architectenbureau een ontwerp voor de restauratie van de originele gevel. Op het dak zijn de twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit Van Arkels oorspronkelijke ontwerp in ere hersteld. Daarachter verrijst de High Light van glas en staal. De opbouw is zelfstandig en staat een stapje terug ten opzichte van de oorspronkelijke gevellijn en los van de koepeltoren. Daar waar de twee nagebouwde torens op het dak staan, zijn de ribben van de stalen constructie weggelaten en is een dakterras aangelegd. Zo lijkt het of de koepel de torens omarmt in een theatraal gebaar.

State of the art architectuur

De High Light is een staaltje state of the art architectuur: de koepel is een gridshell, wat betekent dat de constructieve kracht geleverd wordt door de dubbele kromming van de elementen. Een principe dat grote overspanning zonder kolommen mogelijk maakt. Via parametrisch ontwerp ontstond een licht ogende, transparante koepel, waarbij geen onderdeel exact gelijk is aan het andere. Het mooie aan deze werkwijze is bovendien dat de uiteindelijk vorm stap voor stap, op een natuurlijke, gecontroleerde manier kon worden gegenereerd. Octatube is verantwoordelijk voor de engineering en de uitvoering en Pieters Bouwtechniek voor het constructief ontwerp van de High Light.

Onderscheidend is de manier waarop de koepel zowel een blikvanger als een zelfbewust teken is, maar toch zo licht gemaakt en geplaatst is dat het zich dienend opstelt naar het historische monument. Vanuit die stijlvolle koepel, die in functie, vormgeving en vernieuwend constructief ontwerp de toekomst tastbaar maakt, heeft men bovendien een van de meest spectaculaire uitzichten over de stad.  

Op 13 oktober worden de winnaars van de Nationale Staalprijs 2020 bekendgemaakt tijdens de Staalbouwdag.

Foto's: JW Kaldenbach, Capital C Amsterdam

 

Gerelateerd

Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint goud - ADC Awards 2023

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam - een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects - heeft de…

Lees meer
Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met WAN Award 2020

23.11.2020 De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een WAN Award 2020 in de categorie ‘Mixed Use’. Het…

Lees meer