In het suburbane gebied ten oosten van Antwerpen ligt Boechout en daar, grenzend aan een natuurgebied en centraal voor een aantal woongebieden ligt het door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Sportpark Sneppenbos. Het is een groot multifunctioneel complex voor binnen- en buitensport naast wat vroeger de magazijnen van het leger waren en nu een milieuzone. Het nieuwe gebouw bestaat uit twee lagen en op de onderste huisvest het een grote sportzaal voor alle indoor balsporten, badminton en turnen. En natuurlijk zijn er de bijbehorende toiletten, kleedkamers en bestuursruimtes. Maar ook is er voor het verenigingsleven de zo belangrijke multifunctionele zaal, die dankzij een beweegbare wand bij de sportzaal gevoegd kan worden.

Transparantie

Op de eerste verdieping, die van buiten toegankelijk is via een breed uitkragende passerelle die uitmondt in een royaal terras met uitzicht over de voetbal- en hockeyvelden, zijn de cafétaria en de voetbalkantine gevestigd. Verder zijn er zalen voor vechtsporten, die profiteren van het daglicht. Transparantie is een leidend thema in het ontwerp van ZJA. Zowel in het interieur waar veel vensters in de omloop goed zijn voor inkijk in de grote sportzaal en die zorgen voor oogcontact, maar ook buiten, waar de uitnodigende, ruimtelijke passerelle zicht geeft op het hele park.

Uiteenlopende sporten

Sneppenbos is een complexe puzzel, gezien de vele uiteenlopende sporten die het onderbrengt, zoals een atletiekvoorziening en een stel pétanque-banen, naast alle teamsporten op het veld. Ongeveer 25 sportverenigingen noemen Sneppenbos hun thuis en dus is het geen wonder dat het café iedere dag tot laat in de avond open is. Het is een aangename ontmoetingsplek voor iedereen.

Functionele details

Met alle helderheid en eenvoud waarvoor in het ontwerp gekozen is, zijn er specifieke details die functioneel iets toevoegen. Zoals de extra verstevigde vloer van de danszaal, die zorgt voor een trillingsvrije ophanging. Of de efficiënte met kunstgras en banken uitgeruste zithellingen die tegelijk de berging voor de veldsporten zijn. Of de buitenste kleedkamers die zowel naar buiten als naar binnen open kunnen, om bij piekbelasting zoveel mogelijk flexibiliteit te bieden.

Natuurlijke materialen

De huid van het gebouw is uitgevoerd in zwart, thermisch behandeld hout, wat het extreem goed beschermt tegen schimmel, rot en slijtage, terwijl het een landelijke, naar boerenschuren verwijzende sfeer oproept. Binnen is de afwerking gedaan met white washed hout dat een natuurlijke en lichte atmosfeer oplevert.

Ontmoetingsplek voor iedereen

Sneppenbos ligt aan een groene toegangslaan die een ruggengraat vormt tussen de sportvelden en het gebouw. Al meteen bij het betreden ervan kun je niet alleen oogcontact maken met de mensen langs de lijn, maar ook met sporters voor de kleedkamers en toeschouwers op de passerelle of het terras. Ondanks de logistieke complexiteit is dit een helder en op gemak en ontmoeting toegespitst sportgebouw geworden. Het verenigt een grote verscheidenheid aan sportieve en sociale functies. En die zijn niet per se aan sport verbonden. Ter gelegenheid van seizoensgebonden feesten zoals carnaval of mosselfeesten kan de Boechoutse gemeenschap hier ook terecht.

Opdrachtgever: Gemeente Boechout
In samenwerking met: OMGEVING
Jaar: 2016

Foto's: Omgeving, Yannick Milpas

Project: #704