Project

Sportcentrum Almere

Sport in een nieuwe stad

Almere Poort is een snel groeiend stadsdeel, vlak bij de Hollandse brug en de oever van het IJmeer. De volleybal en basketbal verenigingen in Almere spelen op het hoogste niveau en om aan de internationale eisen te voldoen was een moderne topsportlocatie nodig.

Vanaf de A6 is het krachtige silhouet van het door architectenbureau ZJA ontworpen sportcentrum te zien. De gewelfde vorm van de gevel is aangepast aan de eisen die de sportzalen en hun tribunes stellen. Het centrum herbergt een modern zaalsport-stadion waar zo’n 3000 toeschouwers topwedstrijden basketbal, volleybal, maar ook handbal en zaalvoetbal kunnen beleven, compleet met skyboxen, kantoren en een café.

Er is ook een grote breedtesportzaal, die overdag door verschuifbare wanden in vieren kan worden verdeeld voor gebruik door scholen. In de avonden en in het weekend zijn er naast zaalvoetbal, volley en basketbal ook korfbal en badminton verenigingen die van de zaal gebruik maken. Soms wordt de zaal benut voor schoolexamens, beurzen en rommelmarkten. Er is een tribune met 250 zitplaatsen.

Het centrum is opgezet en ingedeeld om breedtesport en topsport dichtbij elkaar te brengen. De kleedkamer-complexen die bij beide sportzalen horen liggen naast elkaar in het hart van het gebouw.

Hout, staal en baksteen

De topsportzaal is hoog en ruimtelijk, en dankzij ruime omlopen kun je om de tribunes heen lopen en zicht houden op het speelveld. Dat geeft een extra levendige sfeer rondom de wedstrijd. De capaciteit is met 750 stoelen uit te breiden dankzij uitschuifbare tribunes op de korte kant van het speelveld. De sfeer wordt bepaald door de zachte kleuren van wit staal, naturel hout en rode baksteen. Die laatste zijn speciaal, namelijk geperforeerd, zodat ze bijdragen aan het beheersen van de akoestiek in de zalen.

Het café is zo geplaatst dat het via glazen wanden zowel zicht geeft op de topsportzaal als op de breedtesportzaal.

Een bijzondere gevel

Het sportcentrum heeft een opvallend en indrukwekkend silhouet. Dat heeft te maken met de subtiele welvingen, maar ook met de gitzwarte hoogglanzende tegels waarmee het is bekleed. Ze zijn klein, 119 bij 119 millimeter, en dat is geen toeval. Zo konden ze als pixels fungeren in de opbouw van de afbeeldingen die op de buitenwanden te zien zijn. Van grote afstand figureren er gestileerd weergegeven foto’s van lokaal bekende sporters, die model stonden en nu een verbinding vormen tussen het gebouw en de bewoners van de nieuwe stad.

Winnaar beste evenementenlocatie 2015 regio midden.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Gemeente Almere
Jaar: 2007

Project: #332

 

 

 

Gerelateerd

Project

Tennis Centre Court

Nieuw tenniscomplex in Amersfoort

Grote tennisevenementen in Nederland, zoals het Dutch Open, maken tot op heden gebruik van tijdelijke voorzieningen. Ook de opleiding van…

Lees meer
Project

Sport- en cultuurcomplex Linter

Licht en transparant sportgebouw van glas en hout

Omringd door twee grotere trainingsvelden, twee pupillenveldjes en een groot wedstrijdveld ligt het sport- en cultuurgebouw Linter. Doordat…

Lees meer
Project

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van…

Lees meer
Nieuws

Eerste steenlegging sporthal Groot Schijn Deurne

Op 5 maart is in Deurne, België, de eerste steen voor de nieuw te bouwen Sporthal Groot Schijn gelegd. Onder meer Vlaams minister van Sport…

Lees meer