Nieuws

Start voorbereiding bouw sportcomplex Stadspark Turnhout

Met de indiening van de bouwaanvraag en het aanvangen van de voorbereidende sloopwerkzaamheden is de bouw van het sportcomplex in het stadspark van Turnhout nu officieel begonnen. Architectenbureaus ZJA en Archiles, in samenwerking met landschapsarchitect Studio Thomas Willemse, hebben de handen ineengeslagen om een uniek sportcomplex te ontwerpen dat naadloos opgaat in het groene stadspark van Turnhout. Het wordt een veelzijdig gebouw dat duurzaamheid en circulariteit centraal stelt.

Een uniek sportcomplex in het stadspark van Turnhout

Het sportcomplex kenmerkt zich door gebogen gevels die de natuurlijke lijnen van de paden volgen en bezoekers hartelijk verwelkomt. Bas Symons, project-architect ZJA: Dit nieuwe sportcomplex, centraal gelegen in het stadspark, smelt harmonieus samen met de natuur in het stadspark. De afgeronde houten gevels versterken het gebogen lijnenspel van het park, terwijl de glazen klimtoren boven de eerste verdieping uittorent en een opvallend oriëntatiepunt vormt. Vooral ‘s avonds dankzij het licht dat het zal uitstralen.

Duurzaamheid en circulariteit in het sportcomplex

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp. Het complex is compact, goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen op het dak en aangesloten op het warmtenet. Hout speelt een prominente rol, niet alleen in de gevelbekleding, maar ook in de opbouw, een deel van het dak en de gelamineerde houten liggers van de sporthallen.

Duurzaamheid gaat verder dan het uiterlijk; het is volledig geïntegreerd in elk aspect van het ontwerp. Dit omvat een energiezuinig lichtplan, doeltreffende isolatie en hergebruik van regenwater. Het draagt bij aan een verantwoorde waterhuishouding met een eigen waterberging en aansluiting op het watersysteem van het stadspark. Speciale aandacht is er voor het behoud van waardevolle bomen op de locatie.

Opening gepland voor de zomer van 2026

Het sportcomplex zal haar deuren openen in de zomer van 2026 en een belangrijke aanwinst zijn voor de stad Turnhout. Het zal niet alleen sportliefhebbers aanspreken, maar zal ook een blijvende indruk achterlaten vanwege zijn duurzame karakter en architectonische charme.

Gerelateerd

Nieuws

Start bouw sportpark Heizel Brussel in 2024

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van…

Lees meer
Zoekopdracht

Sport & vrije tijd

Lees meer
Project

Sportpark Heizel, Brussel

Een groen sportpark in een nieuw stadsgedeelte

In het noorden van de Belgische hoofdstad Brussel, tussen het beroemde Atomium aan het Ossegempark en het Koning Boudewijnstadion ligt een…

Lees meer
Project

Sportcomplex met klaslokalen Stadspark, Turnhout

Alzijdig gebouw met uitnodigende uitstraling

Het Stadspark aan de zuidrand van Turnhout wordt doorsneden door dreven in een kruispatroon met toegevoegde bochtige paden. In ieder van de…

Lees meer