De hoogte in

Het gebied rondom de Kuip, in Rotterdam Zuid, is al decennia lang de omgeving waar sportvoorzieningen worden ontwikkeld. In de eerste jaren van de twintigste eeuw ontwierp architectenbureau ZJA de topsporthal, meteen naast het Feijenoord stadion. Gebouwd met een heel bescheiden budget, is het een lichte en uitnodigende omgeving waar scholen hun gym-lessen kunnen doen, en breedtesport, zoals zaalvoetbal kan worden gespeeld. Maar het is ook een volwaardige topsport-locatie, waar basket- en volleybalclubs die actief zijn op het hoogste niveau kunnen trainen en hun wedstrijden spelen. Het is een compact ontworpen gebouw dat toch tot 2500 toeschouwers onderbrengt.

Al na een paar jaar bleek dat de vraag naar meer sportvoorzieningen voor de stad nog niet voldaan was. Omdat de grond in dit begeerde gebied schaars is, was het logisch dat het ontwerp voor de uitbreiding van het topsport-centrum de hoogte in zou gaan. Een parkeergarage en zeven verdiepingen. De oude, gewelfde hal, met zijn opengewerkte stijl en houten accenten is door een transparante hal waar de liften zich bevinden, verbonden met zijn stoere grote broer: een hoog zwart volume met een façade van verspringende aluminium lamellen.

Vernuft en degelijkheid

Op de hoogste verdiepingen van het gebouw zijn de lokalen en kantoren te vinden van de MBO opleiding Sport en Bewegen van het Albeda College, die overdag de voornaamste gebruikers zijn van de daaronder gelegen breedtesport-zaal. Die kan door schuifwanden in drie-en worden gedeeld. Daar weer onder bevindt zich de zaalsport-arena voor de lokale topclubs die basketbal en volleybal spelen. Op de tribunes gaan 1000 toeschouwers. Eromheen en op de lager gelegen verdiepingen zijn een dojo/dans-zaal, ruimtes voor fitness, massage en fysiotherapie, kantoren voor topsport-bestuurders en een kantine. Om dit allemaal in hetzelfde volume te passen moest ruimte worden gespaard. Dat gebeurde door de voor de brandveiligheid noodzakelijke torens met vluchttrappen in de vier hoeken van het gebouw, een constructieve functie te geven. De kantoren en de grote zaal hangen aan de spanten daartussen. Dat maakt het gebouw zo sterk, dat er in de grote zaal geen kolommen nodig waren en er een open ruimte ontstond die iedereen optimaal zicht biedt.

Stijl en uiterlijk

Helder, ruimtelijk en stoer, dat zijn de aanduidingen voor de visuele indruk die de uitbreiding van het topsport-centrum maakt. De lamellen aan de gevel staan gekanteld om regen en zon onder de juiste hoek te weerkaatsen en op de plaatsen waar lokalen en kantoren zijn, licht toe te laten. Er is ook een LED scherm dat passerend verkeer boodschappen kan overbrengen over aanstaande wedstrijden en activiteiten. Het gebouw heeft een sterke aanwezigheid in de omgeving.

Binnen zijn de kleuren krachtig en helder, in geel en oranje, de omlijstingen zijn strak en zwart. De belichting is breed en egaal, om overzicht en contact te vergemakkelijken. Veel aandacht is besteed aan de beheersing van de akoestiek. Zowel een menigte als een lege ruimte kunnen door slechte geluidsomstandigheden de aanwezigheid in een sportgebouw onprettig maken. Goed gedempt en verdeeld geluid verbetert een gebouw aanzienlijk.

Een gespierd en slim gebouw, met een stoere buitenkant en een helder, licht en uitnodigend interieur, waar de verschillende gebruikers zonder elkaar te hinderen hun weg en plek vinden.

Awards
Nominatie: Rotterdam Architectuurprijs 2011, Leisure & Sports Totaal Award 2009

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Jaar: 2010

Project: #362

Foto's: Luuk Kramer