Nieuws

Laatste kans bezoek huidige Drieklimatenkas Hortus

Nu kun je nog een laatste rondje lopen door de oude vertrouwde Drieklimatenkas in de Hortus Botanicus Amsterdam. Op maandag 26 februari sluiten de deuren voor een ingrijpende verbouwing. In juni 2025, tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam, zal de vernieuwde en volledig duurzame kas weer opengaan voor het publiek.

Constructie en duurzaamheid in het zicht

Kay Oosterman (architect - partner ZJA):
Het ontwerp van ZJA voor de Drieklimatenkas uit 1993 is een sprekend voorbeeld van de high-tech architectuur uit die tijd, en toont het optimisme van licht bouwen. We werkten toen met onderdelen die ook in de productiekassen in het Westland werden gebruikt, maar met radicaal anders toegepaste constructieve principes. Een uitwendig skelet van stalen elementen houdt de karakteristieke kas, met een oppervlakte van maar liefst 1500 meter, overeind. Net zo zichtbaar als deze constructie, wil de Hortus de huidige verduurzaming van de kas laten zien. Terwijl ons nieuwe ontwerp ook de bestaande architectonische waarde behoudt, en zelfs versterkt.

Blikvanger van staal en glas

De Drieklimatenkas aan de Nieuwe Herengracht is sinds het begin van de jaren 90 een markant gebouw in het centrum van Amsterdam. Een slimme, hedendaagse constructie die toch wonderwel past in de historische omgeving. De vernuftige combinatie van onderdelen uit productiekassen uit het Westland en een uitwendig skelet dat via trekstangen op het dak de constructie stevigheid geeft, vormde zowel een flexibel als functioneel nieuw huis voor de beroemde plantencollectie.

 

 

De aantrekkelijke hedendaagse gedaante in het eeuwenoude instituut is al snel een publiekstrekker geworden, en gebleven. Maar nu, ruim 30 jaar later, stelt het heden nieuwe eisen. Met de vernieuwing wil de Hortus een volledig duurzame kas realiseren. Niet alleen als optimaal onderdak voor de plantencollectie, maar ook als een toekomstbestendige locatie die het verhaal van de biodiversiteit zichtbaar vertelt.

Volledig klimaatneutrale publiekskas met herkenbaar silhouet

Net als in 1993 leverde ZJA het architectonische ontwerp. Dankzij isolerende daken en gevels, hergebruik van (regen)water en slimme energiezuinige klimaatsystemen, zal de Drieklimatenkas de eerste zichtbaar duurzame, volledig klimaatneutrale publiekskas worden. Met een verbeterde beleving, zowel van buiten als binnen, terwijl de verschijningsvorm herkenbaar blijft.

 

Vernieuwing Drieklimatenkas

De bestaande karakteristieke hoofddraagconstructie, die zo beeldbepalend is voor de Hortus, blijft behouden. Ook het kenmerkende ritme en de verfijning van de bestaande gevel met witte belijning, en de karakteristieke loopbrug binnen, komen weer terug in het nieuwe ontwerp. Het enkelglas in de gevel wordt vervangen door isolerend dubbelglas en het dak voorzien van lichtgewicht isolerende luchtkussens.

Door de herinrichting en de nieuwe klimaatinstallaties zullen ook de planten optimaal van het gebouw gaan profiteren. Tijdens de renovatie van de Drieklimatenkas zullen deze bewoners tijdelijk elders worden ondergebracht. De tuin en overige kassen van de Hortus blijven tijdens de verbouwing open voor het publiek.

Gerelateerd

Project

Hortus Botanicus, Amsterdam

De oude Hortus gered

De in 1993 geopende kas voor de Amsterdamse Hortus Botanicus is een van de vroegste grote projecten waarvoor architectenbureau ZJA het…

Lees meer
Nieuws

Verbouwing Drieklimatenkas Hortus gaat van start

De omgevingsvergunning voor de  vernieuwing van de Drieklimatenkas  van de Hortus Botanicus Amsterdam is verleend. Daarmee komt de…

Lees meer
Project

Vernieuwing Drieklimatenkas Hortus Botanicus Amsterdam

De blikvanger van de Amsterdamse Hortus is begin jaren 90 ontworpen door architectenbureau ZJA, als een  eigentijdse constructie van staal…

Lees meer